Foto: Stad Antwerpen

Antwerpen plant groene wandelboulevard van 6 kilometer op Linkeroever: "Sint-Anneke de grandeur van weleer teruggeven" 

Antwerpen heeft het voorontwerp voor haar Masterplan Scheldeboorden Linkeroever voltooid. De stad plant een nieuwe, 6 kilometer lange, groene wandelboulevard langs de Schelde op Linkeroever. De werkzaamheden zouden van start gaan in 2024. 

Antwerpen gaat op Linkeroever een nieuwe, groene wandelpromenade langs de Schelde aanleggen. Het zes kilometer lange traject zal aangelegd worden nadat de Vlaamse Waterweg er de oevers heeft opgehoogd, als onderdeel van het Sigmaplan. De stad wil het project zo snel mogelijk realiseren en start daarom tegelijk met het Masterplan en het voorontwerp voor de publieke ruimte. 

Die eerste voorontwerpen zijn nu klaar en staan volgens schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) in het teken van vergroening en verblauwing. "Naast een 6 kilometer lange wandelpromenade in het groen en naast de Schelde, komt er een open landschap in de Scheldebocht dat de jachthaven, de Robinson-speeltuin en het Sint-Annastrand met elkaar verbindt. Zo geven we ons aller ‘Sint-Anneke’ de grandeur van weleer terug. Het hele gebied krijgt een stevige groene injectie."

Foto: Stad Antwerpen

BEKIJK - Uit het vrt-archief: de grandeur van 'Sint-Anneke" in 1961

Videospeler inladen...

Landschapsarchitect Bas Smets schetst een concreet beeld van dat grote park. "Het park volgt de bocht van de Schelde van het Galgenweel tot aan het Sint-Annabos. We willen mensen echt  6,5 kilometer aan een stuk laten wandelen. Zo krijgt de jachtclub een nieuwe sluis om er langs te kunnen. Er komt een onafgebroken en slingerend padensysteem voor wandelaars en fietsers. Bestaande sport- en speelelementen gaan we zoveel mogelijk behouden, maar we bekijken ook waar er nieuwe nodig zijn." 

Om de biodiversiteit te verbeteren, zal regenwater bovendien beter opvangen worden zodat het trager in de grond kan sijpelen. Daarvoor zal er een golvend landschap komen, met heuvels. Bomen zullen maximaal behouden worden en er komt een gevarieerde flora en fauna. Aan de buitenkant van de dijk wordt het kenmerkende slikken- en schorrenlandschap zoveel mogelijk behouden en eventueel uitgebreid. 

Foto: Stad Antwerpen

Noordelijke deel eerst aan de beurt

De concrete ontwerpen die nu zijn goedgekeurd, hebben enkel nog maar betrekking op het noordelijke deel, dat loopt van het Sint-Annabos tot aan de Charles De Costerlaan. Over vier jaar zou dat af moeten zijn. Daarna komt de rest aan de beurt.  

Op 9 november organiseert de stad van 14 uur tot 20 uur een infomoment over de plannen. Nieuwsgierigen kunnen de voorontwerpen bekijken en vragen stellen in ontmoetingsruimte Thonetje, Thonetlaan 169. Meer informatie over Scheldeboorden Linkeroever kan je vinden op de website

Huidig uitzicht op Linkeroever Foto: Radio 2
Huidig uitzicht op Linkeroever Foto: Radio 2

Meest gelezen