Radio 2

Vrouw uit Nieuwpoort filmt groep migranten die de zee ingaat op strand van Bray-Dunes

Op het strand van Bray-Dunes in Frankrijk, vlak over de grens bij De Panne, zag een vrouw dinsdagochtend hoe een grote groep migranten met een boot de zee opging. De vrouw uit Nieuwpoort maakte er een filmpje van. "Dit is helaas dagelijkse kost", zegt politiekorpschef Nicholas Paelinck. 

De vrouw uit Nieuwpoort was vanochtend aan het wandelen op het strand van Bray-Dunes in Frankrijk toen ze plots heel wat kabaal hoorde. Op het strand droeg een grote groep migranten een boot boven het hoofd en stapte ermee naar zee. Het ging om een dertigtal migranten, onder wie heel wat kinderen. Ze stapten stevig door, zonder aarzelen. De vrouw filmde alles wat ze zag en reageert: "Ongelofelijk."

In het filmpje is te zien hoe twee politiemensen van de Franse politie de groep achterna lopen. Ze proberen op hen in te praten, maar kunnen hen niet tegenhouden. Ze stappen in de boot en vertrekken op zee.

BEKIJK - Migranten dragen een boot richting de zee:

Videospeler inladen...

"Dit is dagelijkse kost"

Korpschef Nicholas Paelinck van de politiezone Westkust schrikt niet van de beelden. "Deze feiten zijn in Frankrijk helaas dagelijkse kost. De voorbije twee dagen werden 35 boten met in totaal 1.604 migranten onderschept op de Noordzee. Vroeger vertrokken de meeste migranten 's nachts, nu deinzen ze er niet voor terug om dat op klaarlichte dag te doen."

"Bovendien is de wetgeving in Frankrijk anders: eenmaal op zee worden de migranten begeleid tot in Engelse wateren waar de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk ze verplicht overnemen en aan land laten. In België wordt steevast een reddingsoperatie opgezet en worden ze teruggehaald. Een maand geleden hadden we nog een poging in de Westkust, maar kon er snel ingegrepen worden. Onze kust is tegenwoordig goed beveiligd. We houden ook vaak controles op de weg en zien nu dat smokkelaars in een grote boog rond onze zone heen rijden.” 

Dit jaar alleen al maakten 34.672 migranten de oversteek. In 2020 waren dat er nog 8.400. Ook de Franse autoriteiten onderzoeken nu om hun wetgeving te verstrengen.

Meest gelezen