Oekraïense president Zelenski vraagt G7 om raketschild na Russische raketaanvallen, NAVO belooft meer steun

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt het Westen om meer militaire steun, een dag na de reeks Russische raketaanvallen op Oekraïne. Zelenski pleit opnieuw voor een raketschild boven zijn land, waarmee een einde zou moeten komen aan de Russische luchtaanvallen. De NAVO, het westerse militaire bondgenootschap, heeft beloofd dat het zijn steun aan Oekraïne nog zal opvoeren.

Volodimir Zelenski woonde vanmiddag een virtuele bijeenkomst bij van de leiders van de G7-landen (de rijkste industrielanden: VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan, en de Europese Unie als speciaal lid), bijeengeroepen na de Russische raketaanvallen van gisteren op verschillende Oekraïense steden. Daarin vroeg hij het Westen om nog meer militaire steun, vooral in de vorm van luchtafweer.

Zelenski pleitte opnieuw voor een raketschild boven zijn land, waarmee een einde zou moeten komen aan de Russische luchtaanvallen op Oekraïne. "Ik vraag u de inspanningen te versterken om de oprichting van een raketschild voor Oekraïne financieel te ondersteunen", richtte hij zich tot de leiders van de G7-landen. "Miljoenen mensen zullen de G7 erkentelijk zijn voor zulke hulp."

Een eerste van de vier luchtafweersystemen die Duitsland in juni al had beloofd, is overigens vandaag - vroeger dan aanvankelijk gepland - in ontvangst genomen door Oekraïne. Ook de VS had in september nog luchtafweer toegezegd.

BELUISTER - Hoe belangrijk is luchtafweer voor Oekraïne? Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies geeft duiding in "De wereld vandaag":

Volgens Zelenski beschikt de Russische president Vladimir Poetin "nog altijd over middelen om te escaleren". Hij riep de leiders van de G7 ook op om de sancties tegen Rusland nog op te voeren.

Nieuw is dat hij ook een internationale waarnemersmissie heeft gevraagd om de grens van Oekraïne met Wit-Rusland te bewaken. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko kondigde gisteren aan dat Wit-Rusland en Rusland een gezamenlijke regionale strijdmacht op de been gaan brengen. Hij zei dat dat een reactie is op "de toenemende spanningen aan de grenzen". Zelenski beschuldigt de Russische president Vladimir Poetin ervan Wit-Rusland mee in de oorlog met Oekraïne te trekken.

In een gezamenlijke verklaring hebben de G7-landen de Russische raketaanvallen van gisteren in Oekraïne scherp veroordeeld. "Willekeurige aanvallen op onschuldige burgers zijn een oorlogsmisdaad", zeggen ze, en ze houden de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk. De G7 heeft het Oekraïense leger verdere militaire ondersteuning toegezegd.

NAVO zal steun aan Oekraïne opvoeren

De NAVO heeft intussen aangekondigd dat ze haar steun aan Oekraïne zal opvoeren. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd aan de vooravond van een tweedaagse vergadering van de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten, die morgen begint in Brussel. 

"We zullen onze steun aan Oekraïne opvoeren en voortzetten, zodat het zichzelf kan blijven verdedigen en grondgebied bevrijden van Russische bezetting", zei Stoltenberg. Terwijl Oekraïne volgens hem het momentum heeft en belangrijke winsten boekt, grijpt Rusland steeds meer terug naar "gruwelijke en willekeurige aanvallen op burgers en kritieke infrastructuur."

De defensieministers zullen morgen en overmorgen "de vooruitgang in de versterking van de afschrikking en defensie van de NAVO analyseren", zei  Stoltenberg nog. Hij bevestigde ook dat de bescherming van kritieke infrastructuur zal worden opgevoerd, na de sabotage aan de Nord Stream-pijpleidingen.

Nucleaire oefening van NAVO gaat door

De NAVO zal haar jaarlijkse nucleaire oefening volgende week trouwens laten doorgaan, liet Stoltenberg ook weten. De oefening was al lang gepland en is een routinetraining die elk jaar plaatsvindt, zei hij. Ze nu afgelasten wegens de groeiende spanning rond nucleaire wapens, zou volgens Stoltenberg "een verkeerd signaal" zijn. 

Stoltenberg verwees nog naar de nucleaire retoriek van de Russische president Vladimir Poetin. Zijn "verhulde nucleaire dreigementen zijn gevaarlijk en onverantwoordelijk. Rusland weet dat een nucleaire oorlog niet gewonnen kan worden en nooit mag worden uitgevochten."

Volgens Stoltenberg houden de NAVO-landen de Russische nucleaire troepen nauwgezet in de gaten, maar hebben ze geen veranderingen opgemerkt in de Russische opstelling. 

Meest gelezen