Peperduur, veelbelovend én illegaal: gerecht onderzoekt medicijn tegen kattencorona, de strohalm waaraan bezorgde eigenaars zich vastklampen

In Antwerpen loopt een onderzoek naar een illegaal medicijn tegen kattencorona, een (dodelijke) ziekte die de dieren treft en die al véél langer bestaat dan het coronavirus dat de mensheid al 2 jaar teistert. Het medicijn komt waarschijnlijk uit China en kost tot 3.000 euro. Wat is het juist? Hoe wordt het verspreid? En werkt het ook echt?

Wat is kattencorona?

In dit geval gaat het over het FIP-virus (Feline Infectieuze Peritonitis), ook gekend als de besmettelijke buikziekte. Dat is een zeer dodelijke variant van een onschuldig coronavirus. Veel katten lopen tijdens hun leven het coronavirus op en bij de meeste katten leidt dat tot weinig problemen. Bij sommige katten muteert het virus echter in hun lichaam, dan wordt het een FIP-virus en daar worden ze wel ernstig ziek van. In de meeste gevallen is het FIP-virus dodelijk.

Al komt dat wel niet vaak voor, slechts 1 tot 3 procent van de katten loopt het FIP-virus op. Dierenarts Louise Mollaert vertelt in "De wereld vandaag" dat ze in haar praktijk dit jaar vermoedelijk maar twee katten met het FIP-virus heeft behandeld. Vermoedelijk, want het FIP-virus met zekerheid vaststellen is heel moeilijk. Er bestaat geen test die de diagnose met 100 procent zekerheid kan bevestigen.

De term "kattencorona" heeft dus weinig te maken met het coronavirus dat ons leven de afgelopen twee jaar beheerst heeft. Het bestaat al veel langer. Al denkt dierenarts Mollaert dat al die coronagolven wel een rol hebben gespeeld in de commercialisering van een illegaal medicijn dat nu verhandeld wordt.  

Wat is dat illegaal geneesmiddel?

Het gaat over een geneesmiddel op basis van GS-441524, een bestanddeel dat niet vergund is door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) noch door het Belgische Geneesmiddelenagentschap. Het zou lijken op de virusremmer remdesivir, dat mogelijk ook zou helpen als middel tegen COVID-19. 

Volgens Mollaert bestaan effectief enkele studies die bewijzen dat die medicijnen zouden kunnen werken tegen het FIP-virus bij katten. "De resultaten zijn veelbelovend, maar het probleem is dat het nu illegaal ingevoerd wordt uit China en Amerika. We weten dus niet hoe zuiver die producten zijn." 

Ondanks die veelbelovende studies, is het middel dus niet op onze markt verkrijgbaar. De -legale- commercialisering van de medicatie laat op zich wachten. "Dat komt waarschijnlijk omdat ze dit liever achterhouden voor de humane COVID-19," denkt Mollaert.

De resultaten zijn veelbelovend, maar het middel wordt nu illegaal ingevoerd dus we weten niet hoe zuiver de producten zijn

Louise Mollaert

Hoe worden die medicijnen verspreid?

Het begint altijd bij bezorgde katteneigenaars. "De eigenaar van een kat met het FIP-virus, die zit met een kat die doodgaat en dus grijpt die nu heel vaak naar die illegaal ingevoerde geneesmiddelen," vertelt Mollaert. Sinds enkele jaren, ongeveer sinds de coronacrisis, zijn er verschillende facebookgroepen opgericht waarin het geneesmiddel aangeboden wordt.  

Bezorgde katteneigenaars betalen graag in de hoop hun geliefkoosde huisdier te redden. Een serieus prijskaartje hangt er aan vast, het medicijn kost gemiddeld zo'n 3.000 euro. Na betaling wordt het middel dan geleverd in een valse verpakking van voedingssupplementen of cosmetica.

Dierenartsen mogen niet helpen bij het toedienen of inspuiten van het medicijn. "Hoewel dierenartsen graag alle dieren zouden willen genezen, mogen wij geen illegale medicijnen inspuiten daarmee kunnen we onze job kwijt geraken," zegt Mollaert. 

Toch raadt ze aan om je altijd te laten begeleiden door je dierenarts als je vermoedt dat je kat het FIP-virus heeft: "Wij zijn nog altijd de eerste mensen die kunnen werken aan een diagnose, maar de dierenarts mag niet actief deelnemen aan die medicijnen. De eigenaar is wat dat betreft volledig op zichzelf aangewezen, wij hebben daar voor de rest niets mee te maken, helaas."

Beluister hier het gesprek met Louise Mollaert in "De wereld vandaag":

Meest gelezen