Drie vicepremiers bevestigen formeel: "Overwinstbelasting voor energieproducenten is niet in strijd met Europese regels"

Rekent de federale regering zich rijk en wijkt de overwinstbelasting af van de Europese norm? Zowel vicepremier Petra De Sutter (Groen), Vincent Van Peteghem (CD&V) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) betwist deze stelling van professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). Volgens hen is de overwinstbelasting helemaal niet in strijd met de Europese regels en moet de regering er alleen maar voor zorgen dat er een wettelijk kader komt.

"Ik denk inderdaad dat het misschien wat voorbarig is om nu al over 3,1 miljard opbrengsten te spreken, in de wetenschap dat de energiebedrijven sowieso de overwinstbelasting zullen aanvechten", herhaalt Michel Maus vanavond nog eens in "Terzake". "Men wijkt af van de Europese norm. Er zijn voorwaarden aan gekoppeld en het spreekt voor zich dat de energiebedrijven dit zullen aanvechten." Maus vindt dat de regering een juridisch risico neemt. "Het gaat over zeer grote bedragen."

Het juridische advies dat wij hebben, zegt dat het kan als we daar een wet voor maken

Vicepremier Petra De Sutter (Groen)

Eerder was vicepremier Petra De Sutter formeel in "De wereld vandaag", op Radio 1: "De retroactieve overwinstbelasting is niet in strijd met de Europese verordening. Die zegt net dat je eigen nationale maatregelen mág nemen. Je moet daar een wettelijke basis voor hebben: een wet." En die kan wel degelijk bepalen dat ook in 2022 overwinsten kunnen worden afgeroomd, aldus De Sutter.

"Het juridische advies dat wij hebben, zegt dat het kan als we daar een wet voor maken, en die moet worden goedgekeurd in het parlement."

"Het is natuurlijk logisch dat we de overwinsten afromen van die energieproducenten", zegt vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) in "VRT NWS journaal". "In een periode waarin ze heel veel hebben verdiend is het logisch dat een deel terug naar de mensen en de bedrijven gaat."

Minister Van der Straeten heeft mij ervan overtuigd dat die argumentatie standhoudt

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V)

Tot voor kort toonde Van Peteghem zich een koele minnaar van de voorstellen voor een overwinstbelasting, net omdat hij twijfels had over de juridische onderbouw. "Minister Van der Straeten heeft daar heel hard aan gewerkt en er mij ook van overtuigd dat die argumentatie standhoudt."

En hoe zeker is Van Peteghem van een voorziene opbrengst van 3,1 miljard euro? "Op basis van de huidige cijfers en de berekeningen die gemaakt zijn, gaan we uit van die 3,1. Daar zit al voor een deel die nucleaire rente in, en daar bovenop komt nog die overwinst - een klein miljard - en nog wat opbrengst van olieproducenten."

BEKIJK - Vicepremier Van Peteghem (CD&V) denkt dat de overwinstbelasting juridisch wél standhoudt.

Videospeler inladen...

Dat energiebedrijven die tijdens deze energiecrisis forse winsten hebben geboekt naar de rechter stappen, daaraan twijfelt vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet. "Natuurlijk gaan die alles uit de kast halen met peperdure advocatenkantoren." 

De EU verbiedt ons helemaal niet om dat vanuit de inspiratie van rechtvaardigheid ook te doen in de periode ervoor of erna

Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Volgens Vandenbroucke staat de regering sterk in deze discussie. "De Europese Unie verplicht ons om in het jaar 2023 tijdens de eerste zes maanden de overwinsten af te romen. De EU verbiedt ons helemaal niet om dat vanuit de inspiratie van rechtvaardigheid ook te doen in de periode ervoor of erna. Als de EU je dat verplicht om dat te doen, sta je redelijk sterk in een discussie met advocaten.

BEKIJK - Vicepremiers Vincent Van Peteghem (CD&V) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageren in "Terzake" op de kritiek van Michel Maus.

Videospeler inladen...

Meest gelezen