Noëmi (26) werd aan verkeerde biologische vader gekoppeld: "Iedereen zegt dat DNA niet liegt, tot het wel zo is"

Wat als je na een jarenlange zoektocht je biologische ouder(s) eindelijk vindt, maar je nadien te horen krijgt dat het toch niet zo is. Het overkwam deelnemers van het Nederlandse tv-programma "Spoorloos". Dat zo'n zoektocht moeilijk en emotioneel is, getuigt ook Noëmi Plateau in "Laat". "Ik voelde al mijn hele leven lang een soort rouw en gemis. Iets wat ik heb verloren, maar niet ken."

Veel ophef in Nederland toen daar bekend raakte dat het populaire programma “Spoorloos”, dat al meer dan dertig jaar voor mensen op zoek gaat naar verloren familielieden, zeker twee mensen aan de verkeerde biologische familie heeft gekoppeld. Dat vertelde onderzoeksjournalist Kees van der Spek van een concurrerende zender maandagavond aan tafel bij Eva Jinek. De programmamakers van "Spoorloos" betaalden een Colombiaanse tussenpersoon voor onderzoekswerk en daar liep het fout.

Bekijk - Nederlandse onderzoeksjournalist Kees van der Spek legt uit wat hij ontdekte:

Videospeler inladen...

Een pijnlijk verhaal waar ook de Vlaamse Noëmi Plateau over kan meespreken. Toen ze anderhalf jaar oud was, werd Noëmi geadopteerd uit China. Samen met haar adoptiezus Anéline ging ze vorig jaar in het programma “We are family” van Lidewij Nuitten op zoek naar haar biologische ouders. Een zoektocht die hoopvol begon. 

"Ik wou al heel lang mijn biologische ouders vinden", begint Noëmi haar verhaal in "Laat". Uiteindelijk start die zoektocht op haar 25e met het opsturen van haar DNA naar allerlei DNA-databanken. Een half jaar later, was er dan plots een resultaat.

BEKIJK - Noëmi komt de resultaten van de DNA-analyse te weten:

Videospeler inladen...

"We hebben je geboortevader gevonden. Het DNA was een volledige match met jou", hoort ze via een onlinegesprek met iemand in China. "Hoe groot de shock ook is voor jou, dat is het ook voor hem", gaat de vrouw aan de andere kant van de wereld verder. Een boodschap die bij de geadopteerde Noëmi enorm intens binnenkwam. 

Het was het eerste moment dat ik echt het gevoel had ergens vandaan te komen

Noëmi Plateau

"Voor mij betekende dat heel veel. Het was het eerste moment dat ik echt het gevoel had ergens vandaan te komen. Ik was anderhalf jaar toen ik naar hier ben gekomen. Dus ik weet er niets meer over. Maar ik voelde al mijn hele leven lang dat er een soort rouw en gemis was rond iets. Iets wat ik heb verloren, maar niet ken. Op dat moment had ik het gevoel dat ik dat stukje van mezelf - rond adoptie en waar ik vandaan kom - eindelijk een plaats kon geven."

De biologische vader werd ook op de hoogte gebracht van de match, maar hij geloofde niet dat Noëmi zijn dochter was. "Hij vroeg meteen een tweede DNA-test en wilde geen contact tot er zekerheid zou zijn." Die test werd dan ook uitgevoerd. 

BEKIJK - Noëmi krijgt nieuws over haar tweede DNA-test:

Videospeler inladen...

Met de woorden "er is geen zekerheid dat het je vader is", krijgt Noëmi de resultaten van de tweede test." Een heel moeilijk moment", getuigt ze. "Intussen weet ik het nog altijd niet. Eén partij zegt dat het nog altijd een nonkel kan zijn, een andere partij zegt dan weer dat hij helemaal geen familie is. Het is nog altijd ongelofelijk verwarrend. Iedereen zegt altijd dat DNA niet liegt, tot je op een punt komt dat het wel zo blijkt te zijn." Noëmi besloot de man een brief te schrijven. Maar of die ooit is aangekomen, weet ze niet. 

Ik heb het er nog steeds heel moeilijk mee

Noëmi Plateau

Wat er in Nederland met "Spoorloos" is gebeurd, vindt ze vreselijk voor die mensen. "Zo'n zoektocht is heel zwaar en heel emotioneel op zich. Zelf heb ik het er ook nog steeds moeilijk mee omdat ik het een plaats moet geven. Maar ik vind het ergens ook wel goed dat er aan het licht komt dat er veel oplichterij is in die zoekwereld. Het staat nog niet op het punt dat je het helemaal kan vertrouwen. Alles wat zo'n zoekers doen is heel ver vanwaar je zelf woont. Het enige wat je doet is geld geven en hopen dat zij daar goede dingen mee doen."

Maar dat is in haar geval dus niet gebeurd. Toch hoopt Noëmi haar biologische ouders alsnog te vinden. "Ik denk dat we met het programma alles hebben gedaan wat we vanuit België kunnen doen. We zitten in alle DNA-databanken dus ik hoop dat er ooit een match gaat uitkomen die wel klopt en waar ik wel op kan vertrouwen. Voor de rest is het wachten om naar China te kunnen reizen om daar verder te gaan zoeken."

BEKIJK - Het hele gesprek met Noëmi Plateau in "Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen