Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Biden sluit gesprek met Poetin op G20 in november niet uit en schat nucleaire dreiging in: "Denk niet dat hij het zal doen"

De Russische president Vladimir Poetin heeft de situatie in Oekraïne duidelijk verkeerd ingeschat en heeft de weerstand van het Oekraïense volk onderschat. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden verklaard in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Ik denk dat hij een rationeel iemand is, die een complete inschattingsfout heeft gemaakt." Biden vermoedt ook dat Poetin geen kernwapens zal inzetten.

Biden stelt dat Poetin op zich wel een rationele leider is - met andere woorden: iemand die zich niet laat leiden door emoties - maar dat de Russische doelstellingen in Oekraïne niet rationeel zijn. Dat blijkt volgens de Amerikaanse president onder meer uit de toespraak die Poetin hield vlak na de invasie in Oekraïne.

"Hij zei dat hij de leider moest zijn van een Rusland dat alle Russischsprekenden verenigt. Ik denk dat dit irrationeel is", zegt Biden. Best opvallend, want de afgelopen maanden werd er druk gespeculeerd over de gezondheidstoestand van de Russische president, ook over zijn geestelijke toestand. 

Poetin leek ervan uit te gaan dat de Oekraïners zich niet tegen een Russische invasie zouden verzetten, zegt de Amerikaanse president nog. "Ik denk dat hij had verwacht dat hij met open armen zou worden ontvangen."

Biden had het ook over de nucleaire dreigingen waarmee Moskou zwaait en nuanceerde. "Ik denk niet dat hij (Poetin, red.) dat zal doen", antwoordde Biden. "Maar ik vind het onverantwoord van hem dat hij er wel over praat." Alleen al het dreigen met een kernaanval kan een destabiliserend effect hebben en kan leiden tot verkeerde inschattingen, zo luidt Bidens redenering.

Biden en Poetin in 2021 in Genève, toen er nog geen sprake was van een oorlog in Oekraïne.

De president benadrukte dat het Amerikaanse leger voorbereid is op alle scenario's en constant tegenzetten bekijkt. Vrijdag waarschuwde Biden nochtans zeer duidelijk voor de dreigende taal die Poetin spreekt. Biden had het voor het eerst sinds de Cubaanse rakettencrisis (1962) over een "naderend armageddon" (een allesvernietigende wereldramp) en stelde dat de Russische leider heus "geen grapje maakt".   

Praten kan, bijvoorbeeld over de zaak-Griner

Biden heeft "niet de intentie" om zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin te spreken op de volgende G20-top, volgende maand in Indonesië. Maar een eventuele ontmoeting wordt niet volledig uitgesloten.

"Het zal ervan afhangen", aldus Biden. "Als hij bijvoorbeeld tijdens de G20-top naar me toe komt en zegt dat hij wil praten over de vrijlating van Griner (foto onder), dan zou ik hem wel ontmoeten", zo klinkt het. De president verwijst daarmee naar de Amerikaanse basketbalspeelster en -vedette Brittney Griner, die sinds februari in een Russische gevangenis zit. 

Brittney Griner werd in augustus veroordeeld voor drugssmokkel en kreeg 9 jaar cel. Ze had patronen voor elektronische sigaretten, gevuld met cannabisolie, in haar koffer steken toen ze op de luchthaven stond om Rusland te verlaten. De internationale spanningen liepen door de rechtszaak hoog op, want de Amerikanen zagen er een vuil spelletje in van het Kremlin met als afloop een "buitensporig vonnis". Griner zelf gaat trouwens in beroep. 

AFP or licensors

Tot slot werd bij Biden (79) ook gepolst naar een mogelijke herverkiezing in 2024. De president gaf aan dat hij nog geen beslissing heeft genomen over een kandidatuur voor een tweede ambtstermijn. Een nieuwe verkiezingsstrijd tegen zijn voorganger Donald Trump (76) schrikt hem in elk geval niet af. "Ik geloof dat ik Trump opnieuw kan verslaan", klinkt het.

Meest gelezen