Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Biden heeft niet de intentie om met Poetin te praten op volgende G20-top: ‘Ik weiger om met Rusland te onderhandelen over bezetting van Oekraïne’

Biden heeft niet de intentie om met Poetin te praten op volgende G20-top: ‘Ik weiger om met Rusland te onderhandelen over bezetting van Oekraïne’
Beeld Photo News

De Amerikaanse president Joe Biden zal pas na de tussentijdse verkiezingen van 8 november beslissen of hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024. ‘Ik denk dat ik Donald Trump nogmaals kan verslaan’, zei de president in een interview met ‘CNN’. Verder zei hij ook dat Vladimir Poetin zich ‘zwaar misrekend heeft’, maar dat hij niet denkt dat de Russische president nucleaire wapens zal inzetten.

Video wordt geladen...

Republikein Donald Trump, die president was van 2017 tot 2021, suggereert al maanden dat hij opnieuw voor het presidentschap wil gaan. Biden besliste in 2020 om op relatief late leeftijd nog president te worden – hij was 78 toen hij begin 2020 werd ingezworen – omdat hij per se wou vermijden dat Trump opnieuw aan de macht zou komen.

Biden zal bij de volgende presidentsverkiezingen 81 zijn, Trump 78. De huidige president vindt echter dat leeftijd er niet toe doet. “De enige vraag is of je je werk kunt doen. En ik ben ervan overtuigd dat ik mijn werk kan doen”, klonk het in het interview. “Noem mij één president in de recente geschiedenis die zoveel heeft gedaan als ik in de eerste twee jaar”, voegde Biden daar nog aan toe.

Hoewel de Democraat altijd heeft gezegd dat hij opnieuw aan de presidentsverkiezingen zou deelnemen, klinkt hij daar de laatste tijd steeds minder zeker over. Zo benadrukte hij in een recent interview dat hij wel van plan was zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn, maar dat hij nog geen definitieve beslissing heeft genomen.

De Amerikaanse president bengelde voor de zomer onderaan de peilingen, maar de laatste maanden is zijn populariteit weer wat toegenomen.

Ex-president van de VS Donald Trump (links) en huidig president Joe Biden tijdens hun eerste verkiezingsdebat op 29 september 2020.Beeld AFP

‘Poetin heeft zich zwaar misrekend’

In het interview met ‘CNN’ had Biden het voorts nog over de Russische president Vladimir Poetin. Biden noemde hem “een rationale speler die zich zwaar heeft misrekend”. “Hij kan niet ongestraft blijven praten over het gebruik van tactische kernwapens alsof dat een rationele zaak is”, aldus Biden. De Amerikaanse president zei eerder al dat het gebruik van kernwapens zou eindigen in “Armageddon”, of het einde van de wereld. Biden herhaalde dat Poetin “brutaal heeft gehandeld en oorlogsmisdaden heeft gepleegd”.

Daarnaast de Amerikaanse president “niet de intentie” om zijn Russische ambtgenoot te spreken op de volgende G20-top, die in november plaatsvindt in Indonesië. Toch sluit hij een eventuele ontmoeting ook niet volledig uit. “Het zal ervan afhangen”, zo nuanceert Biden. “Als hij bijvoorbeeld tijdens de G20-top naar me toe komt en zegt dat hij wil praten over de vrijlating van Griner, dan zou ik hem wel ontmoeten”, zo klinkt het. Hij verwijst daarmee naar de Amerikaanse basketster Brittney Griner, die sinds februari in een Russische gevangenis zit.

Biden beklemtoont wel dat hij “weigert om, op welke manier dan ook, te onderhandelen met Rusland” over de bezetting van Oekraïens grondgebied.

De Amerikaanse president kreeg tijdens het interview ook vragen over de mogelijke inzet van nucleaire wapens door Rusland. “Ik denk niet dat hij (Poetin, nvdr.) dat zal doen”, antwoordde Biden. “Maar ik vind het onverantwoord van hem dat hij er wel over praat.” Alleen al het dreigen met een nucleaire aanval kan een destabiliserend effect creëren en kan leiden tot verkeerde inschattingen, zo luidt de redenering.