Gynaecoloog (58) uit Turnhout krijgt 4 jaar cel voor verkrachting van 6 patiënten

Een gynaecoloog (58) uit Turnhout is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel, voor het verkrachten van zes patiënten. In 2018 zette het AZ Turnhout de samenwerking met de man stop omdat er een gerechtelijk onderzoek tegen hem liep, maar hij kon zijn werk als gynaecoloog voortzetten in zijn privépraktijk in Turnhout. De man ontkende alles. 

In oktober 2018 stuurde het AZ Turnhout een persbericht uit met de mededeling dat ze de samenwerking met een van hun gynaecologen stopzette. Er liep een gerechtelijk onderzoek naar de gynaecoloog wegens grensoverschrijdend gedrag. 

Ondanks het onderzoek kon de man zijn werk als gynaecoloog voortzetten. Hij opende in 2019 een privépraktijk in de Patersstraat in Turnhout. Veel patiënten volgden hem. De Orde van Geneesheren kon hem niet schorsen als arts zolang hij niet definitief veroordeeld was.

Uiteindelijk dienden acht vrouwen een klacht in tegen de gynaecoloog. Enkelen moesten op handen en knieën gaan zitten, terwijl hij met zijn handen in hun vagina ging en hen een orgasme probeerde te geven. 

Hij probeerde de vrouwen te helpen. Het is spijtig dat we niet konden aantonen dat die gynaecologische handelingen noodzakelijk waren

Walter Damen, advocaat van de veroordeelde gynaecoloog

Het parket vorderde 5 jaar tegen de gynaecoloog. Zelf hield hij al die jaren zijn onschuld staande. "Ik probeerde de vrouwen te helpen, ze hadden veel pijn bij penetratie, door met mijn vingers in de vagina te gaan, komt ze open te staan, en heb je minder pijn".

Hij ging resoluut voor de vrijspraak. Maar de rechter heeft hem niet gevolgd. Hij is nu schuldig bevonden aan de verkrachting van zes vrouwen, voor twee vrouwen werd hij vrijgesproken. Hij heeft vier jaar cel gekregen, waarvan drie jaar met uitstel.

"We vinden het nog altijd spijtig dat we onze uitleg niet zelf aan de deskundigen hebben kunnen doen, en waarom die gynaecologische onderzoeken wel degelijk noodzakelijk waren", zegt Walter Damen, de advocaat die de gynaecoloog vertegenwoordigt.

"Bovendien is mijn cliënt ondervraagd over en vervolgd voor zaken van 5 jaar geleden. Je moet in je geheugen graven en beroep doen op je medische notities. Dan is het lastig om zaken aan te tonen die misschien wel van belang waren. De rechter heeft daar voor de bestraffing wel rekening mee gehouden. We bekijken ook nog of we in beroep gaan", besluit Damen.

Meest gelezen