Een voetbalstadion in aanbouw in het Arabische emiraat Qatar
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Controverse overschaduwt WK voetbal in Qatar: moderne slavernij, airco in de stadions en een almachtige emir

Moet het komende WK voetbal in Qatar geboycot worden? Ja, vinden voetbalgekke steden als Parijs, Marseille én Brussel: zij hebben besloten om geen enkele WK-wedstrijd op groot scherm uit te zenden. Neen, zeggen mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch: zij grijpen het WK aan om de situatie in Qatar aan de kaak te stellen. Wie trekt de gele kaart, wie zwaait met rood? Een overzicht van de verschillende initiatieven, en waarom ze genomen worden. 

Het toekennen van het WK aan Qatar eind 2010 was al omstreden. De Zwitser Sepp Blatter zwaaide toen nog de plak over de wereldvoetbalbond FIFA: hij was voorzitter van 1998 tot 2015. Sindsdien kwamen al verschillende schandalen over corruptie en omkoping tijdens zijn bewindsperiode naar boven. Zo zou het olie- en gasstaatje Qatar met flink wat petrodollars hebben gezwaaid om het WK binnen te halen, onder meer bij een aantal Afrikaanse landen, maar ook bij mensen van de FIFA zelf. Blatter gaf later toe dat de keuze voor Qatar een fout was en verwees naar "hoge politieke inmenging". 

Tot daar nog aan toe, want ook bij andere grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen duiken geruchten op over corruptie bij de toewijzing. Het rijke Qatar had misschien gewoon meer te bieden dan de rivalen. 

Stadions met airco

Er was nog een ander probleem: wie is nu zo gek om 90 minuten rond te hollen op een voetbalveld in temperaturen van 40 tot 50 graden? Daar is een mouw aan gepast: bij uitzondering vindt het WK dit keer niet plaats in de zomer, maar wel van 20 november tot en met 18 december. En de Qatarezen zijn zo vriendelijk om ons nagelnieuwe stadions met airco aan te bieden. Als dat geen service is. 

Nieuw: de uitlaten van de airco moeten verkoeling brengen voor de supporters.
2022 Kyodo News

Daar wringt meteen al het schoentje: milieugroepen uit de hele wereld verwijten Qatar (en de FIFA) een enorme energieverspilling door die, volgens hen, totaal overbodige airco die massa's stroom verbruikt en die een flinke impact op het klimaat zal hebben. Laat die impact misschien beperkt zijn, het is volgens ecologisten een totaal verkeerd signaal in een tijd waarin klimaat bovenaan de agenda staat en de wereld gebukt gaat onder een energiecrisis. De heersers van Qatar zien geen probleem: het land heeft een van de grootste aardgasreserves ter wereld en is een energiegrootmacht. Het is overigens een van die landen die een alternatief zijn voor gas uit Rusland.

Middeleeuws politiek model

Los daarvan is het emiraat een land met een hypermoderne infrastructuur, maar met een middeleeuws politiek model. Emir Tamim bin Hamad Al-Thani regeert over een absolute monarchie en is behalve staatshoofd ook opperbevelhebber van het leger, én hij bepaalt zelf het buitenlandse beleid. Er gebeurt niets in Qatar dat hij niet wil. Eind vorig jaar werd wel een "raadgevende vergadering" verkozen. De inwoners konden 30 zetels toekennen, maar de overige 15 zetels gaan naar mensen die benoemd worden door de emir. Dat "parlement" heeft alleen een adviserende rol en geen macht. De doodstraf bestaat (al wordt die bijna nooit uitgevoerd), geseling bestaat ook en huiselijk geweld tegen vrouwen is niet strafbaar.

Moderne slavernij

Het meest omstreden is -net als in de andere Golfstaten zoals Saudi-Arabië, Koeweit en de Emiraten- de schabouwelijke uitbuiting van de gastarbeiders die aan moderne slavernij grenst. Het grootste deel van "het vuile en gevaarlijke werk" wordt uitgevoerd door mensen uit India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka en de Filipijnen. Zij werken vooral als huishoudhulpen (lees huisslavinnen) of als arbeiders in de bouw van onder meer de grote voetbalstadions en andere nieuwe infrastructuur voor het WK.

Een vrouw in Nepal groet het lichaam van haar echtgenoot die om het leven gekomen is bij bouwwerken in Qatar.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De misbruiken zijn al lang bekend: ondanks de grote rijkdom in de Golfstaten werken de gastarbeiders lange werkdagen voor een hongerloon, worden ze soms maanden niet betaald, hebben ze geen enkele vorm van verweer en mogen ze zelfs niet van baan veranderen of terugkeren naar hun land zonder toestemming van de werkgever. Ze leven in erg slechte behuizing met weinig voedsel of medische voorzieningen, en moeten in erg gevaarlijke omstandigheden werken in de hitte. 

Volgens de Britse kwaliteitskrant The Guardian zouden er zeker 6.500 van die gastarbeiders zijn omgekomen tijdens de bouw van de stadions en hotels voor het WK in Qatar. Dat land zelf spreekt over 40 doden. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) -een onderdeel van de VN- houdt het in het midden en heeft weet van 50 arbeidsongevallen, maar dan enkel voor 2020. Daar zitten niet de mensen in die overleden aan andere omstandigheden zoals corona of de hitte. De ILO verwijt Qatar wel dat het niet volledig is met het rapporteren van het aantal omgekomen gastarbeiders. 

De meeste van die Zuid-Indische gastarbeiders werken in de Arabische wereld onder het "kafala-systeem". De werkgever treedt dan op als een sponsor die verantwoordelijk is voor de werknemers, maar in de praktijk zijn ze voor erg veel van hem of haar afhankelijk. In veel Golfstaten wordt zo het paspoort ingehouden en kunnen die mensen niet terug naar huis zonder toestemming van de werkgever. Ze kunnen ook niet zonder diens toestemming van baan veranderen. De voorbije jaren heeft Qatar die twee bepalingen afgeschaft, maar in de praktijk blijven ze in vele gevallen nog altijd bestaan. 

Parijs en Brussel boycotten het WK (een beetje dan toch)

Naarmate de aftrap van het WK nadert, klinkt ook de roep luider om het spektakel in Qatar te boycotten. Dat gaat niet alleen uit van mensenrechten- of milieugroepen of vakbonden, maar ook van politieke besturen en privé-initiatieven. Wij hebben een -zeker niet volledige- greep genomen uit de geplande "boycots" of andere acties. 

Het meest opvallend was de beslissing van het stadsbestuur van de Franse hoofdstad Parijs om tijdens wedstrijden geen grote schermen op pleinen en in straten te plaatsen. Parijs volgde daarmee het voorbeeld van andere steden, zoals Marseille (toch ook erg voetbalgek) en Straatsburg. Parijs is echter een geval apart: niet alleen is Frankrijk de regerende wereldkampioen voetbal, maar bovendien is de lokale topclub Paris-Saint-Germain (PSG) eigendom van een bedrijf dat in handen is van de overheid van Qatar. Zonder Qatarees geld zou PSG geen Neymar of Lionel Messi kunnen opstellen.

Hoeveel doden zijn er gevallen bij de bouw van de stadions? ... Ik zal naar geen enkele wedstrijd van het WK kijken

Eric Cantona, gewezen Frans internationaal voetballer en speler Manchester United

Ook Belgische steden, en zelfs cafés en clubs willen het WK in mineur volgen. In Vlaanderen zullen Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen, Aalst en Hasselt geen grote schermen plaatsen op pleinen. Genk gaat dat wel doen. De hoofdstad Brussel, maar ook naburige gemeenten zoals Jette, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe zullen ook geen grote schermen plaatsen. Een aantal cafés zoals Brasserie de l'Union in Sint-Gillis zenden geen voetbal uit op de tv. Andere caféhouders begrijpen de kritiek op Qatar, maar zeggen dat ze nu na de coronamiserie nood hebben aan een financieel opstekertje zoals het WK.  

Denemarken speelt in het zwart

Net zoals de teams van Nederland, Duitsland, Noorwegen en Zweden hebben ook onze Rode Duivels recent (discreet) aandacht gevraagd voor de misbruiken in Qatar. Dat gebeurde onder meer met een shirt met opschrift "Football supports change" (voetbal ondersteunt verandering). Ironisch genoeg gebeurde dat vorig jaar tijdens een interland met het team van Wit-Rusland, dat zelf onder een zware dictatuur zucht. Verdediger Toby Alderweireld die zelf even voor een ploeg in Qatar gespeeld heeft (nu bij FC Antwerp), ziet dan weer beterschap in dat land. 

Zij (in Qatar) proberen een omslag te maken en mee te gaan in de moderne tijd

Rode Duivel Toby Alderweireld bij de NOS over zijn ervaring als speler in Qatar

Geen enkel deelnemend land boycot overigens het WK, maar het Deense nationale elftal zal wel erg bescheiden de mensenrechtensituatie aanklagen in Qatar. De speciale shirts van het elftal zullen verborgen logo's bevatten en de Denen zullen enkele matchen spelen in een zwart truitje als teken van rouw voor de doden die gevallen zijn bij de bouw van de stadions. Andere teams zouden overwegen om een deel van de gewonnen prijzenpot uit te keren als vergoeding aan families van omgekomen of verminkte gastarbeiders. 

Mensenrechtenorganisaties mikken op verandering

Overigens roept mensenrechtenorganisatie Amnesty International NIET op om het WK te boycotten, maar wel om de gelegenheid aan te grijpen om de situatie in Qatar aan de kaak te stellen. Er is recent wat verbetering op dat vlak, maar nog te weinig, aldus Amnesty. Ook Human Rights Watch (HRW) roept Qatar, andere landen en de FIFA op om misbruiken aan te pakken en vraagt dat voetbalsterren een deel van hun geld zouden afstaan aan slachtoffers in Qatar en/of verenigingen die opkomen voor de rechten van LGBTI+ of vrouwen. HRW is onder de noemer #PayUpFIFA een campagne gestart om dat te promoten. Een aantal grote clubs zouden een steentje willen bijdragen en zo ook de Nederlandse trainer Louis Van Gaal.

Kunnen bedrijven Qatar negeren?

De bedrijven die het voetbal ondersteunen en/of eraan verdienen, aarzelen. Het WK is te groot om te negeren, maar het imago van het bedrijf mag ook niet te lijden hebben onder de kwestie, een beetje de kool en de geit sparen. Wat België betreft, trekken zo goed als alle sponsors van de Rode Duivels niet met hun toplui, personeel of klanten naar Qatar, zoals gebruikelijk is bij WK's.

Anders zit het met bouwgigant Besix die al jaren actief is in Qatar en contracten in de wacht sleepte voor de renovatie en bouw van sportstadions en ook andere projecten. Besix maakt zich echter sterk dat het zich houdt aan goede werkomstandigheden voor de betrokken arbeiders en die ook controleert bij de onderaannemers. 

De overheden doen aan realpolitiek

Een laatste discussie vormen de officiële politieke delegaties die al dan niet naar Qatar zullen afreizen. Net zoals bij ons staan veel regeringen in Europa en elders onder druk om daar weg te blijven, maar ook hier overheerst "de realiteit". Qatar is cruciaal om het aardgas uit Rusland te vervangen en het is nu niet het moment om dat land te schofferen. Overigens verdrongen alle leiders zich in 2007 ook in Peking voor de Olympische Spelen toen ook daar de mensenrechten op grote schaal geschonden werden. 

LUISTER - Moeten we ons schuldig voelen als we naar het WK kijken? Onze dagelijkse podcast "Het kwartier" vraagt het aan sportfilosoof Sandra Meeuwsen:

Vriend van VS, Iran en Moslimbroeders

Qatar bestaat uit een schiereiland en enkele kleine eilandjes in de Perzische Golf. Er wonen 2,7 miljoen mensen, maar de meesten zijn gastarbeiders uit Zuid-Azië. Slechts een vijfde van de inwoners zijn Qatarezen met de lokale nationaliteit. Zij spreken Arabisch en zijn soennietische moslims. Het land is erg rijk door olie en gas, en bezit een van de grootste aardgasreserves ter wereld.

Het land is een absolute monarchie en wordt sinds de 18e eeuw geregeerd door de dynastie van Al-Thani. De huidige emir voert een onafhankelijk buitenlands beleid en heeft goede relaties met het sjiitische Iran en de taliban in Afghanistan, maar biedt ook onderdak aan leden van de radicaal-soennitische Moslimbroederschap. Om die reden werd Qatar jarenlang geboycot door de andere Golfstaten zoals Saudi-Arabië. Qatar eet echter uit veel ruiven tegelijk: zo is daar ook CentCom gevestigd, het hoofdkwartier van de VS-troepen in het Midden-Oosten (voor Irak en Afghanistan), en er is een grote VS-luchtmachtbasis in Al Udayd. Daarnaast zijn ook wat Britse en Turkse militairen gelegerd in Qatar. Het staatje was ook gastheer voor gesprekken tussen de VS en de taliban.

Het emiraat is ook de thuisbasis van de grote luchtvaartmaatschappij Qatar Airways en van de populaire Arabische tv-zender Al Jazeera, ook al is de vrijheid van meningsuiting er niet echt gevestigd. Qatar zet zich op de kaart met internationale sportwedstrijden in golf, tennis, Formule-1-autoracen, wielrennen en dus met het bezit van voetbalclub PSG en de organisatie van het WK voetbal.

Meest gelezen