Beelden van de hevige brand na de ontploffing op de Krimbrug
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Russische veiligheidsdienst arresteert acht mogelijke verdachten van de ontploffing op de Krimbrug, onder wie vijf Russische burgers

De Russische veiligheidsdienst (FSB) heeft acht mensen gearresteerd die verantwoordelijk zouden zijn voor de ontploffing op de Krimbrug van vorige week zaterdag. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Het zou gaan om vijf Russische burgers en drie Oekraïense en Armeense burgers. Oekraïne reageert dat het Russische onderzoek naar de ontploffing nonsens is. 

Acht mensen zouden door de Russische veiligheidsdiensten gearresteerd zijn omdat ze betrokken zouden zijn bij de ontploffing op de brug tussen de Krim en Rusland van vorige week zaterdag. Bij die ontploffing vielen drie doden en was er heel wat schade aan de brug, die een erg belangrijke verbindingsweg vormt tussen Rusland en het geannexeerde schiereiland. 

Onder de gearresteerden zijn vijf Russische staatsburgers en drie burgers van Oekraïne en Armenië. Veel is nog niet geweten over hun identiteit. Volgens de Russische veiligheidsdiensten zijn het de inlichtingendiensten van het Oekraïense ministerie van Defensie en de directeur Kirilo Boedanov die de opdracht gaven voor de ontploffing. 

Vorige week vond op de Krimbrug, die het Russische vasteland met het geannexeerde schiereiland de Krim verbindt, een zware ontploffing plaats. Een vrachtwagen geladen met explosieven werd aan de Oekraïense kant van de brug tot ontploffing gebracht. Bij de ontploffing vielen er drie doden. Een deel van het wegdek belandde in het water. Ook aan de spoorweg die naast de brug loopt, was heel wat schade. 

Rusland spreekt van een aanslag en beschuldigt Oekraïne. Oekraïne juicht de vernietiging van de brug toe, maar eiste tot nu toe nog geen verantwoordelijkheid op voor de aanslag. Het ging om een zware klap voor Rusland, want de brug is van strategisch belang voor het vervoer van zwaar militair materieel en het is ook een psychologische klap voor Moskou en vooral voor president Poetin.

BEKIJK - De Russische veligheidsdienst FSB heeft beelden van de vrachtwagen en verdachten vrijgegeven die mogelijk betrokken waren bij de explosie op de Krimbrug:

Videospeler inladen...

De FSB beweert verder dat de explosieven verstopt zaten in "rollen plastiek folie". Ze zouden verscheept zijn uit de Oekraïense haven van Odessa en door Bulgarije, Georgië en Armenië naar Rusland vervoerd zijn. Ook zouden de Russische veiligheidsdiensten twee andere aanslagpogingen verijdeld hebben. 

Oekraïne reageerde erg sceptisch op het Russische onderzoek. Het land deed het onderzoek af als "nonsens". De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken voegde daar nog aan toe dat het Russische onderzoekscomité en de veiligheidsdiensten "valse structuren" zijn die "het regime van Poetin ondersteunen". 

Oekraïne startte vandaag ook een onderzoek naar de Russische raketaanvallen op verschillende Oekraïense steden. De "massale bombardementen" waren  volgens de Russische president Vladimir Poetin een vergelding voor de ontploffing op de Krim. Oekraïne start nu een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden waarbij al zeker 26 mensen omkwamen. 

Ook paus Franciscus veroordeelt het ongenadig bombarderen van Oekraïense doelwitten. Hij roept de gezaghebbers die het lot van de oorlog in handen hebben, op om de oorlog te stoppen. 

BEKIJK - De beelden van de zware ontploffing en de daaropvolgende brand op de Krimbrug:

Videospeler inladen...

Meest gelezen