Joris Everaert

Twee windturbines in Antwerpse haven liggen overdag al maanden stil nadat lepelaar tegen wiek vloog

In de Antwerpse haven liggen twee windturbines overdag al vier maanden stil nadat er een lepelaar tegen te pletter vloog. In de milieuvergunning van de windturbines staat dat ze stilgelegd moeten worden als er een beschermde vogelsoort tegen vliegt, en de lepelaar valt daaronder. "Waarschijnlijk kunnen we zondag weer opstarten, als de lepelaars naar het zuiden trekken", zegt Giovanni Vercammen van Wind aan de Stroom, de uitbater van de windturbines.

De windturbines zijn eigendom van baggerbedrijf DEME in Zwijndrecht en staan er nog maar sinds vorig jaar. Ze hebben dus amper op volle kracht kunnen draaien. "Dit betekent uiteraard een aanzienlijk productieverlies", zegt Giovanni Vercammen van Wind aan de Stroom, de uitbater van de windturbines. "Gelukkig ging het om de zomermaanden, dat is sowieso een windstillere periode."

We waren erg verrast, het is de allereerste keer dat dit gebeurt

Giovanni Vercammen, CEO Wind aan de Stroom

"Wij hebben 29 windturbines in de Waaslandhaven, en het is de allereerste keer dat dit gebeurt. We waren dus verrast toen we het nieuws kregen dat er een lepelaar tegen de wieken was gevlogen. Er waren op voorhand duidelijke afspraken gemaakt met Natuur en Bos voor de milieuvergunning, omdat de windturbines dicht bij een broedgebied van de lepelaars liggen. Eén van de voorwaarden was dat we de turbines overdag zouden stilleggen als er een beschermde vogelsoort zoals de lepelaar tegen zou vliegen. Daar houden we ons dus aan."

Onderzoek naar vliegbewegingen

De afspraak was om de windturbines stil te leggen tussen midden juni en midden oktober, de periode dat de lepelaars in ons land zijn. "Nu trekken ze naar het zuiden en we hopen dat we de windturbines zondag weer op volle kracht kunnen inzetten", zegt Vercammen. "Tijdens de periode dat we ze hebben stilgelegd, zijn de lepelaars gemonitord. Dat wil zeggen dat de vliegbewegingen van de vogels intensief zijn opgevolgd en die informatie moet nu geanalyseerd worden. Zo kunnen we zien of het om een alleenstaand feit ging, en of we de windturbines volgend seizoen meer kunnen laten draaien."

In Noorwegen is er een experiment geweest met een zwarte wiek, om de windturbines beter zichtbaar te maken

Joris Everaert, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Als zou blijken dat de lepelaars toch vaker in de buurt van de wieken vliegen, wordt er een technologische oplossing gezocht. "Er zouden bijvoorbeeld slimme camera's op de windturbines geplaatst kunnen worden die bewegingen kunnen detecteren en vogels kunnen herkennen, zodat de turbines kortstondig stilgelegd kunnen worden", zegt Vercammen.

Ook over de zichtbaarheid van windturbines is al nagedacht, vertelt Joris Everaert van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bij Radio2 in Antwerpen. "Er is nog verder onderzoek nodig, maar in Noorwegen bijvoorbeeld is er een experiment gebeurd waarbij ze één van de wieken van de windturbine zwart hadden geschilderd. Daardoor vielen er significant minder slachtoffers bij de zeearenden, die daar rondvliegen."

 

Meest gelezen