Gynaecoloog Ben V.R. kwam zelf naar het vonnis luisteren op de rechtbank in Turnhout. ©  BERT DE DEKEN

Turnhoutse gynaecoloog krijgt celstraf voor verkrachting maar blijft ontkennen: “Stank voor dank krijg ik van deze vrouwen”

Turnhout -

Gynaecoloog Ben V.R. (58) uit Turnhout maakte zich volgens de rechtbank in Turnhout wel degelijk schuldig aan seksueel misbruik in zijn voormalige praktijk in het AZ Turnhout. De arts kreeg vier jaar cel, waarvan een jaar effectief, voor de aanranding van de eerbaarheid en verkrachting van zes voormalige patiënten. Hij blijft het misbruik ontkennen en bekijkt met zijn advocaat of hij in beroep gaat.

Bart Van den LangenberghSylvia Mariën,

LEES OOK. Turnhoutse gynaecoloog (58) krijgt celstraf voor verkrachting van zes ex-patiënten: “Hij maakte misbruik van hun vertrouwen”

Gynaecoloog Ben V.R. stapte woensdagochtend met mondmasker en muts de correctionele rechtbank in Turnhout binnen om samen met zijn advocaat naar de uitspraak te komen luisteren. De arts riskeerde een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar voor het aanranden en verkrachten van acht patiënten, vooral in 2014 en 2015, toen hij nog actief was in het AZ Turnhout.

Volgens hen had de arts verschillende handelingen gesteld die medisch gezien helemaal niet noodzakelijk waren. Vier vrouwen moesten met hun handen en knieën op tafel gaan zitten. Daarna ging de gynaecoloog met twee vingers in hun vagina en vroeg hij hen of het pijn deed, en of ze zo zouden kunnen klaarkomen. Hij raakte daarbij ook hun clitoris aan.

De directie van het AZ in Turnhout zette de arts in 2018 aan de deur omdat twee vrouwen onafhankelijk van elkaar een klacht hadden ingediend voor seksueel misbruik. Na het uitbreken van de hetze in de pers dienden nog eens zes andere vrouwen een klacht in. Na zijn ontslag in het ziekenhuis startte V.R. een privépraktijk op in Turnhout.

LEES OOK. “Op de parking dacht ik: wat is mij overkomen?” Slachtoffer van Turnhoutse gynaecoloog die wordt verdacht van verkrachting getuigt

De rechtbank oordeelde dat V.R. zich bij zes van de acht vrouwen wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Daarom is de arts veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, weliswaar drie jaar met uitstel. Hij is ook voor een periode van vijf jaar ontzet uit zijn rechten. “De feiten zijn zeer ernstig. De beklaagde maakte misbruik van de goedgelovigheid en het vertrouwen van de slachtoffers om zijn droombeelden te bevredigen”, aldus rechter Willemijn Verhoeve in het vonnis. “Hij hield geen rekening met de seksuele integriteit van de slachtoffers. Hierdoor veroorzaakte hij een trauma bij de slachtoffers en schokte hij het vertrouwen van de samenleving in de medische wereld.”

Volgens de rechtbank maakte de arts zich wel degelijk schuldig aan seksueel misbruik van zes toenmalige patiënten in het AZ Turnhout. © BERT DE DEKEN

Volgens de rechtbank was het té opvallend dat de arts zijn patiënten op handen en knieën liet zitten – de zogenaamde genupectorale houding – terwijl hij beschikte over een speciaal uitgeruste stoel. “Hij paste zijn verklaring hierover aan naarmate het onderzoek vorderde en meer klachten bekend raakten”, aldus de rechtbank. “Hij had een bijzondere interesse in de seksualiteitsbeleving van de patiënt en gebruikte frequent en zonder medische indicatie de genupectorale houding. De patiënten stemden alleen in met een penetratie of aanraking omdat ze veronderstelden dat die uitgevoerd werden in het kader van een gynaecologisch onderzoek.”

Minder pijn

De gynaecoloog zelf ontkende eerder met klem dat hij over de schreef is gegaan. “Ik wilde hen laten zien wat ze moeten doen om minder pijn te hebben tijdens het vrijen”, legde de arts uit. “Ik bracht twee vingers in de vagina en vroeg hen te persen. Daardoor komt de vagina open te staan en heb je minder pijn. Ik doe dat al dertig jaar op die manier. De meeste patiënten zijn me daar dankbaar voor, maar van deze acht vrouwen krijg ik stank voor dank.”

© Bert De Deken

Zijn advocaat, Walter Damen, drong vorige maand aan op de vrijspraak. Hij vroeg ook bijkomend onderzoek door een deskundige, een verzoek dat de rechtbank woensdag van tafel veegde. “Maar we blijven daarop aandringen”, aldus de raadsman na het vonnis. “Het is beter dat de gynaecoloog in het kader van een deskundig onderzoek zelf wordt verhoord om een aantal zaken toe te lichten. Dat is niet gebeurd. Dat gaan we eerst bekijken. Over de hoogte of de laagte van de straf ga ik niet uitweiden.” De advocaat bespreekt nog met de arts of er beroep wordt aangetekend. “We gaan eerst het vonnis grondig doornemen.”

Meester Walter Damen, raadsman van de veroordeelde vrouwenarts. © BERT DE DEKEN

Voor de slachtoffers is het vonnis “een belangrijke erkenning”, zegt advocate Barbara De Backer. Zij staat slachtoffer L. bij in dit proces. “Het is een geruststelling dat zij, en de anderen, au sérieux worden genomen. Ik denk dat de gynaecoloog zijn laatste stuk krediet bij de rechter is verloren door zich zo laatdunkend naar de slachtoffers toe op te stellen.” L. kreeg een morele schadevergoeding van 5.000 euro toegekend, plus 800 euro voor de medische kosten.

“Bevestiging dat klacht terecht was”

Ook advocaat Ronny Ceusters spreekt van “opluchting” bij zijn cliënte. “Het vonnis is een bevestiging dat haar klacht terecht was, en dat ze zich geen zorgen moet maken over de verwijten van de kant van de gynaecoloog. Voor een stuk kan hier een hoofdstuk worden afgesloten.”

Alleen gaan de advocaten er wel nog vanuit dat de gynaecoloog in beroep zal gaan. Hij heeft nu 30 dagen bedenktijd daarvoor. Of er kans is dat zijn gevangenisstraf effectief wordt uitgevoerd, lopen de meningen uiteen. “Bij seksuele misdrijven worden de straffen tegenwoordig wel uitgevoerd”, zegt Ceusters, “en ook al gaat het om één jaar effectief, dat betekent niet automatisch een enkelband, gezien de kans op recidive en dergelijke.” Volgens De Backer is de kans op een enkelband wel groot, “gelet op de overbevolking in de gevangenissen”.

Voorlopig mag de gynaecoloog zijn beroep blijven uitoefenen. Vanuit de Orde van artsen kan er wel een tuchtsanctie komen na onderzoek. Een tuchtprocedure kan zowel worden opgestart op eigen initiatief van de Orde, als na een klacht bij de Orde van een patiënt of instelling. Het AZ Turnhout heeft bij de Orde alleszins geen klacht ingediend. De gynaecoloog is er in 2018 ontslagen. “Maar de Orde is wel op de hoogte”, zegt de woordvoerder van het AZ Turnhout. De Orde “geeft geen commentaar op concrete dossiers”, klinkt het daar. Of er een disciplinaire sanctie kan volgen, is dus onduidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER