Defne Demir: “Tientallen mensen gokken erop los.” © Tom Palmaers

Eerlijke vindster stapt naar politie: “Tientallen mensen beweren dat geld van hen is”

Zutendaal -

Defne Demir, de vrouw die een aanzienlijke som vond in de Daalstraat in Zutendaal, gaat het geld naar de politie brengen. Haar oproep in een poging de eigenaar te vinden leverde voor haar te veel ongeloofwaardige verhalen op.

Chris Nelis

Tijdens een wandeling maandagavond zag Defne heel wat briefjes contant geld in de Daalstraat in de berm liggen. Omdat ze zich kon inbeelden hoe de eigenaar zich bij dat verlies zou voelen, besloot ze via sociale media op zoek te gaan naar hem of haar. Wie het totale bedrag dat ze vond zou kunnen zeggen, zou volgens Defne de meest waarschijnlijke eigenaar zijn. Maar nu blijkt dat heel veel mensen blijkbaar geld hebben verloren in de Daalstraat...

“Tientallen mensen gokken erop los”, zegt Defne. “Het ene verhaal is al ongeloofwaardiger dan het andere. Zo was er een vrouw die beweerde dat haar kleinzoon in de Daalstraat 730 euro verloren had drie weken geleden. Dus zou dat geld daar drie weken gelegen hebben. Daarvan weet je al zeker dat het niet kan kloppen. Er zijn ook andere verhalen waarvan je al meteen aanvoelt dat het zeker de echte eigenaar niet is. Omdat ik door de bomen het bos niet zie en toch graag heb dat het geld weer bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt, stap ik ermee naar de politie.”

Onderzoek

De politie is bereid om een onderzoek te starten naar de herkomst van het geld. “Toch als de vondst wordt aangegeven”, zegt Wendy Truyers van de politie Carma. “Want dat is tot nu nog niet gebeurd. Het is in ieder geval niet zo dat ze het geld naar de politie moet brengen. De regelgeving hiervoor is sinds september 2021 aangepast. Ze kan daarvoor ook terecht bij het stadhuis. Hoe wij de rechtmatige eigenaar kunnen vinden? Bijvoorbeeld aan de hand van bankuittreksels. Daarop kan je zien wanneer en hoeveel geld er is afgehaald. Als de betrokkene bovendien kort voordien op de plek was waar het gevonden is, dan kan het de eigenaar zijn.”

Volgens de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) moet de vinder of de gemeente de vondst zes maanden in bewaring houden. De vinder wordt er eigenaar van als binnen de vijf jaar zich niemand komt melden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer