Politievakbonden over aanpassing aan beloofde loonsverhoging: "Du jamais vu dat er op akkoord teruggekomen wordt"

De politievakbonden zijn ontevreden over de beslissing van de federale regering om hen vanaf volgend jaar toch geen loonsverhoging van 60 euro netto per maand te geven. Ze hadden daarover begin dit jaar een akkoord gesloten met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar in het begrotingsakkoord is beslist dat het extra geld gespreid zal worden over drie jaar. Politievakbond NSPV bekijkt welk gevolg ze aan de zaak gaat geven.

"Dit is du jamais vu dat op een akkoord dat met een minister gesloten werd, teruggekomen wordt", zegt NSPV-voorzitter Carlo Medo. "Als je een protocol afsluit, dan zou je er normaal gezien vanuit mogen gaan dat dat gehonoreerd wordt. Waarvoor dienen onderhandelingen en protocols dan nog? Wij hebben ons voor dit akkoord geëngageerd naar onze achterban."

Wat heeft de regering beslist over de lonen van de politie? De beloofde loonsverhoging van de politie van 60 euro netto per maand wordt volgend jaar maar voor 45 procent doorgevoerd. Pas in 2024 en vooral 2025 groeit dat naar 100 procent.

"We zijn echt verrast dat de regering het protocol naast zich neerlegt. Er zitten zeven partijen aan tafel in de regering. Ik vraag me af wie van hen de politie eigenlijk goed gezind is", aldus Medo, die benadrukt de pijlen niet op minister van Binnenlandse Zaken Verlinden te richten. "Met haar hebben we het akkoord gesloten. Ik viseer vooral andere partijen."

Voor Thierry Belin van NSPV is premier Alexander De Croo (Open VLD) kop van Jut. "Dit is onaanvaardbaar. Het getuigt van een gebrek aan respect tegenover zijn minister en tegenover de sociale partners", aldus Belin.

Ik vraag me af wie van de zeven partijen aan tafel de politie eigenlijk goed gezind is

Carlo Medo, voorzitter NSPV

Ook ACV Politie laat weten "bijzonder teleurgesteld te zijn in de regering-De Croo en haar begrotingswerk". "Afgelopen maanden sloot de minister van Binnenlandse Zaken na zeer moeizame onderhandelingen een akkoord met twee andere vakbonden over een eerste loonsverhoging na twintig jaar. Wat er toen uit de bus kwam, was voor ons onvoldoende om mee akkoord te gaan, in het bijzonder voor ons burgerpersoneel", zegt Joery Dehaes van ACV Politie.

"De magere afgesloten protocollen worden nu door deze regering nog eens éénzijdig gewijzigd. De uitvoering wordt gefaseerd ingevoerd en er moet werk gemaakt worden van de versnelde afbouw van de eindeloopbaanregeling. De regering heeft steeds de mond vol over veiligheid, maar pleegt nu woordbreuk over de investeringen voor het politiepersoneel. Deze begroting toont dat de regering niet inzit met onze politiemensen. En bovendien hypothekeert men hierdoor alle komende onderhandelingen", aldus Dehaes.

Politievakbond NSPV zal bekijken welke gevolgen ze hieraan geeft. "We gaan ons beraden intern en met de achterban. Dan zullen we zien hoe we hierop zullen reageren. Een optie is dat we op straat komen. Niemand van ons wil dat, maar we moeten een duidelijke boodschap geven", stelt Carlo Medo.

Meest gelezen