Copyright SK Beveren

Supporters SK Beveren begrijpen frequente combiregelingen naar uitwedstrijden niet

De supporters van SK Beveren vragen om de combiregelingen bij uitwedstrijden te stoppen. Bij zo'n regeling worden supporters door de politie verplicht om met een officiële fanbus naar een uitwedstrijd te gaan. Dat wordt opgelegd omdat het dan om een zogenaamde risicowedstrijd zou gaan. Zo hou je de supporters van de twee strijdende ploegen apart. Maar de supporters zelf begrijpen niet altijd waarom dat nodig is.

Supportersclub Beverboys is een club met die hard fans van voetbalclub SK Beveren. Meer en meer worden de supporters dit seizoen verplicht om met een fanbus naar een uitwedstrijd te gaan: dat heet dan een "combiregeling". Dus zomaar op eigen houtje naar een wedstrijd gaan, zit er dan niet in. De beslissing wordt genomen door de politiezone van de stad of gemeente waar de wedstrijd plaatsvindt, omdat er geoordeeld wordt dat het een risicowedstrijd zou kunnen zijn.

Onbegrip

"Eerst en vooral weet ik niet op welke basis wordt beslist of een wedstrijd risicovol is of niet", steekt secretaris Ingwin Daman van supportersclub Beverboys van wal. "Ik denk dat het te maken heeft met zaken die in het verleden zijn gebeurd. Toen SK Beveren nog in eerste klasse speelde, waren er een aantal wedstrijden waar zo'n combiregeling kon toegepast worden. Maar waarom dat nu nog zo vaak gebeurt, daar heb ik geen flauw idee van. Ook van de wedstrijd tegen FC Dender begrijp ik niet waarom zo'n regeling nodig is. Er zijn bij mijn weten nooit zware conflicten geweest."

Ik begrijp niet waarom zo'n regeling nodig is, bij mijn weten zijn er nooit zware conflicten geweest
Ingwin Daman, secretaris van supportersclub Beverboys

"Als we bijvoorbeeld bedenken dat de wedstrijd in Roeselare, tegen de belofte van Club Brugge, een risicowedstrijd is, dan moet ik zeggen dat dat onbegrijpelijk is. Daar zijn in het verleden totaal geen voorvallen geweest. Het zou nogal flauw zijn om de wedstrijd van Club Brugge tegen SK Beveren destijds als maatstaf te nemen voor dit soort wedstrijden."

Veel onpraktisch gedoe

Hij vindt de maatregel dus onbegrijpelijk. Supporters moeten niet gestraft worden voor zaken die in het verleden zijn gebeurd, vindt hij. En het is ook helemaal niet praktisch: "Mensen die niet bij een supportersclub zijn aangesloten, of die niet dicht in de buurt wonen van een gemeente waar zo'n club is gevestigd, die moeten soms lange afstanden afleggen om te geraken bij de ontmoetingsplaats. Die kunnen dus vaak hun eigen wedstrijd niet volgen."

En niet alleen dat, legt Daman uit. Nu moeten ze vanuit de club soms naar een afspraakpunt rijden om supporters mee te nemen, volledig uit de baan. "Heel erg praktisch is dat niet." 

Hij geeft meteen een concreet voorbeeld: op 24 oktober vindt er een wedstrijd plaats tussen SK Beveren en RWDM, de voetbalclub van het Brusselse Molenbeek. "Onze bussen worden verwacht tussen 14.15 en 14.45 in Peutie-West, en de wedstrijd begint maar om 16.00, wat moeten we dan doen in de tussentijd? Is het dan wel goed voor het voetbal dat we lang in de bus moeten blijven, of in het stadion moeten rondlopen en bijvoorbeeld drank gaan gebruiken?"

Wie beslist over een mogelijke combiregeling?

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren legt soms zelf, op advies van de politie, ook een combiregeling op bij bezoekende supporters. Zo heeft hij dat ook gedaan bij de thuiswedstrijd tussen SK Beveren en FC Dender afgelopen weekend. En al zeker als er in het verleden gekende relletjes of vechtpartijen waren. Zo gaat dat ook bij een uitwedstrijd, legt hij uit: "De burgemeester beslist dat na advies van het politiekorps."

Het is niet om de supporters te pesten, maar in sommige gevallen is het veiliger
Burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V)

Hij benadrukt dat het in bepaalde gevallen nodig is: "Het is niet om de supporters te pesten. Als die allemaal apart met de wagen komen, dan staan die allemaal verspreid. Maar soms is het nodig dat die in 1 keer buiten geraken. Dan worden die onder begeleiding naar de bus gebracht. Zo voorkom je dat er hier en daar nog vechtpartijen gebeuren tussen de supporters van de verschillende ploegen. Maar het gaat zeker niet om een algemene regel, het is eerder een preventieve maatregel", benadrukt de burgemeester nog.

Meest gelezen