Belgaimage

Kir en vakbonden bereiken akkoord: toch verplicht telewerk voor gemeentepersoneel

Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) besliste onlangs eenzijdig om vanaf vrijdag één dag per week het gemeentepersoneel verplicht te laten telewerken. Kir zag het als een energiebesparende maatregel. Het besluit botste evenwel op fel protest van de vakbonden en het gemeentepersoneel. Zij vreesden te moeten opdraaien voor de energiekosten van het thuiswerk. Beide partijen bereikten nu een overeenkomst.

Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen-Ecolo) vroeg afgelopen week aan bevoegd Brussel minister van werk Clerfayt (Défi) om de omstreden maatregel te laten onderzoeken en te annuleren.

"Woensdagochtend vond een nieuw overleg plaats op onze vraag", aldus Maxime Nys, adjunct-gewestelijk secretaris van de ACOD. "Het verplichte telewerk werd niet ingetrokken door het gemeentebestuur. Wel vernamen we van de werkvloer dat de meerderheid voorstander is van het telewerkprincipe en hebben we van de overheid de garantie gekregen dat ze zich zullen buigen over een (tijdelijke) verhoging van de premie voor telewerk, en eveneens over een eventuele vrijstelling van dienst van het personeel tijdens een bepaalde periode, dit of volgend jaar."

Volgens Nys stelde het personeel zich veel vragen bij de vage nota van vorige week. "De burgemeester heeft zich verontschuldigd voor het feit dat het bestuur het dossier niet heeft voorgelegd aan het wettelijk verplichte vakbondsoverleg. Rekening houdend met de garanties en verduidelijkingen die we gekregen hebben, in combinatie met een mogelijke verhoging van de telewerkpremie en het gegeven dat de meeste werknemers niet tegen het voorstel zijn, hebben we ons uiteindelijk niet verder verzet tegen de maatregel."

Meest gelezen