197 openstaande vacatures voor leerkrachten in Limburg: “Nog nooit zo vroeg zo’n groot tekort”

Over de hele provincie Limburg zijn er op dit moment 197 openstaande vacatures voor leerkrachten. Volgens ACOD onderwijs was er nog nooit zo vroeg op het schooljaar zo’n groot tekort. De vakbond wijst op een beperkte instroom van afgestudeerden en de hoge werkdruk, waardoor leerkrachten verlofstelsels opnemen, als oorzaak.

Het lerarentekort speelt nu al op in de Limburgse scholen. Er zijn 197 openstaande vacatures voor leerkrachten alleen. “En dan zwijgen we nog over andere ambten die noodzakelijk zijn in het onderwijs”, schudt Yves Vannijlen van ACOD het hoofd. Het probleem vormt zich op alle niveaus van het onderwijs: “Basisonderwijs, secundair onderwijs, hoger onderwijs, internaten, CLB’s… Niemand ontsnapt.”

Dat er zo vroeg al sprake is van het tekort, is bijzonder. “Het is nog nooit zo vroeg voorgevallen. Meestal heb je nog een uitstroom uit het hoger onderwijs met afgestudeerde leraren. Maar die is nu beperkt.” Er is nog een reden voor het tekort: “Er zijn ook mensen die verlof nemen omdat de werkdruk te hoog wordt, en dan wordt het tekort nog groter.”

Bijkomstigheden

De vakbond wijst op veel bijkomstige taken, die het voor leerkrachten moeilijker maken om te werken. “Leerkrachten moeten teruggaan tot de kerntaak. Neem hen alle dingen buiten het lesgeven uit handen. Toezichten, vervangingen, papierwerk enzovoort, dat moeten zij niet doen”, aldus Vannijlen. “Leerkrachten hebben gestudeerd om les te geven. Met wat er allemaal bijkomt, is het een administratieve mallemolen.”

Meest gelezen