Tekort aan OKAN-klassen blijft toenemen in Antwerpen: 200 anderstalige jongeren krijgen geen les

De scholen met OKAN-onderwijs in Antwerpen trekken opnieuw aan de alarmbel. OKAN staat voor Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers. Jongeren tussen 12 en 18 jaar leren er vooral Nederlands voor ze doorstromen naar het regulier onderwijs. Recent zijn er plaatsen bijgekomen in alle netten maar die blijken alweer niet voldoende, vooral door de oorlog in Oekraïne. De scholen willen met de minister praten over een structurele oplossing.

"We zagen eind vorig jaar, nog voor de oorlog in Oekraïne, al een sterke toename van het aantal leerlingen in Antwerpen. Toen was er al al een wachtlijst. Er zijn toen wel een aantal initiatieven gestart met bijkomende klassen maar toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, was er een enorme toestroom van leerlingen", zegt Joris Verlinden, adjunct-directeur Stedelijk Lyceum Offerande. "De scholen van alle netten zijn dan opnieuw aan de slag gegaan om 700 bijkomende plaatsen te creëren, maar de realiteit was sneller dan de antwoorden die wij konden bieden. Er bleef een wachtlijst bestaan." 

We kunnen het lokaal niet meer beredderen
Joris Verlinden, Stedelijk Lyceum Offerande

Begin dit schooljaar stonden er 200 leerlingen op de wachtlijst en dat aantal groeide tot 350. "We hebben dat weer voor een stukje kunnen wegwerken, maar de toestroom blijft nog steeds erg groot en er staan nu nog altijd 200 leerlingen op de wachtlijst. Zij zitten thuis en krijgen geen les", zegt Verlinden. "Wij hebben het gevoel dat we dit lokaal niet meer kunnen beredderen. Daarom vragen we een gesprek met de minister om naar structurele oplossingen te zoeken."

BEKIJK - Het Journaal bezocht een OKAN-school in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen