Nét geen "Slimste Mens"-record voor Bart Cannaerts: "Het spel blijft een beetje een loterij"

Comedian en presentator Bart Cannaerts is er niet in geslaagd om het "Slimste mens"-record van Ella Leyers te evenaren. Daar heeft niemand minder dan Ella's zus Olga een stokje voor gestoken. Cannaerts verloor tegen de jongste Leyerszus het finalespel in zijn 17e aflevering op rij, en mist zo op een haar na het record van 18 deelnames.

Het deelnamerecord aan "De slimste mens" is in de loop der jaren verschillende keren verbeterd. Recordhouder Ella Leyers stelde het in het najaar van 2020 een pak scherper, van 12 naar 18 deelnames. Comedian en presentator Bart Cannaerts strandt nu in "De allerslimste mens ter wereld" op 17 deelnames, en wordt dus geen mederecordhouder, ondanks 11 supporters in de studio inclusief spandoek met opschrift "Go Barry go".

"Spelbreker" van dienst is Olga Leyers, zus van huidig recordhouder Ella Leyers. Aan het begin van de aflevering laat ze verstaan dat ze zal strijden "voor de eer van haar familie". 

Nadat Eén-gezicht Danira Boukhriss Terkessidis de aflevering wint - onder meer dankzij 5 trefwoorden over de Britse premier Liz Truss in de filmpjesronde - laat Leyers vallen dat "alles tot dusver volgens plan verloopt", en dat nu de ultieme confrontatie volgt. In het slot van een gelijkopgaande finale geeft Olga Leyers in recordtempo vijf trefwoorden over acteur en model Vincent Banic. Ze houdt de tijd niet goed in het gaten, waardoor Cannaerts daarna aan zet komt. Maar de naam "Sally Rooney" doet bij hem geen belletje rinkelen, waardoor Leyers het met één juist antwoord afmaakt.

't Is goed geweest, al is het ook een minibeetje spijtig

Bart Cannaerts in een eerste reactie na zijn verloren finalespel

In een eerste reactie na het finalespel noemt Cannaerts zijn verlies "een minibeetje spijtig", al benadrukt hij ook dat hij "helemaal voldaan is". "Toen ik zag dat ik nog twee antwoorden moest geven, dacht ik "hela hola, het zou wel eens kunnen gebeuren voor mij". Je weet vaker wél twee trefwoorden dan niet. Tot er iets komt waar je helemaal niéts over weet. (lacht)"

"Ik heb sowieso de tactische fout gemaakt om te stoppen op zes seconden, en me niet te laten zakken tot één seconde, zodat Olga dat ook zou moeten doen, als zij het antwoord ook niet zou weten. Dus ik was in dat opzicht blij dat zij het kon afmaken. Olga wist het, ik niet: zo simpel is het", vertelt Cannaerts twee weken na de opnames van de bewuste aflevering. 

"Ik ben vooral dankbaar voor die 17 deelnames, omdat ik zo graag quiz. Naarmate je langer in het programma zit, begint dat record gaandeweg mee te spelen. Het was leuk geweest, maar ik ben minder teleurgesteld dan ik had verwacht. Tien jaar geleden was mijn exit véél dramatischer: ik had me toen laten zakken, en ik slaagde er daarna niet in om één juist antwoord te geven."

Dat uitgerekend Olga Leyers als zus van recordhouder Ella hem naar huis speelt, noemt Cannaerts "leuk voor het verhaal". "Eens je in die studio zit, neemt iédereen dat spelletje enorm serieus. Het is een impliciete afspraak: iedereen doet alsof die quiz écht belangrijk is. Terwijl het gaat om een papieren oorkonde en een eretitel die in feite niets betekent."

Als quizmaker en presentator voel ik aan welke vragen er eerder wel of eerder niét gesteld zullen worden

Bart Cannaerts is de enige die in "De slimste mens" zowel de rol van presentator, jurylid als kandidaat heeft opgenomen. Als maker en presentator van quizzen zoals "De dag van vandaag" of "De pappenheimers" heeft hij veel ervaring met het genre, wat hem naar eigen zeggen helpt om "de mechaniekjes" beter te begrijpen.

"Als er in de tweede ronde van "De slimste mens" vier trefwoorden worden gevraagd over "José Mourinho", en zijn nationaliteit, functie en bijnaam zijn geraden, dan weet ik dat ze zijn huidige voetbalclub zoeken. Ik denk dan gericht na in plaats van in het wilde weg in mijn geheugen te gaan grasduinen", legt hij uit.

"Ik heb zelf de voorbije 10 jaar zo veel quizvragen bedacht, dat ik min of meer kan inschatten wat programmamakers niet zullen vragen in een tv-quiz. Maar "De slimste mens" blijft een loterij: de vragen gaan alle kanten op. En je kan je vrij goed voorbereiden met de app: eens je in de studio zit, dan is het andere koek om de juiste antwoorden te geven én tegelijk de goede tactische keuzes te maken."

Pronostiek

Hoewel hij het record misloopt, is er toch nog goed nieuws voor Bart Cannaerts: met 17 deelnames kan geen enkele speler hem nog inhalen. Hij komt als allerlaatste kandidaat terug in de ultieme finale van "De allerslimste mens ter wereld". Wie daarin zijn concurrenten worden?

"Liesbeth Van Impe en Danira Boukhriss Terkessidis zijn de strafste kandidaten tegen wie ik heb gespeeld. Als allerlaatste finalist heb ik het nadeel dat ik minder in het spel zal zitten dan mijn twee concurrenten. Ik was zenuwachtig voor mijn eerste aflevering, en ik zal dat in de finale ook zijn. Maar wil ik graag winnen? Natuurlijk!", klinkt het. 

"Eens ik in die oranje stoelen zit, zal ik er alles aan doen. Als het lukt, dan laat ik een gouden naamplaatje maken, zoals dokters of advocaten, voor aan mijn voordeur. Om het na een week weg te halen uit schaamte", aldus Cannaerts.

Meest gelezen