De Russische VN-ambassadeur Vassili Nebenzia spreekt de Algemene Vergadering toe
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Algemene Vergadering van Verenigde Naties veroordeelt annexatie van vier Oekraïense gebieden door Rusland

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de annexatie door Rusland van vier Oekraïense gebieden veroordeeld. 143 van de 193 landen stemden voor de resolutie die de soevereiniteit en integriteit van Oekraïne bevestigt binnen de internationaal erkende grenzen.

Binnen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is gestemd over een resolutie over de Russische annexatie van vier Oekraïense gebieden: Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk. Die annexatie kwam er na referenda in de door het Russische leger bezette gebieden in Oekraïne.

In de referenda heeft een overgrote meerderheid van de bevolking volgens de officiële Russische communicatie voor aansluiting bij Rusland gestemd. Oekraïne en het Westen hebben het over schijnreferenda en benadrukken dat ze de geannexeerde gebieden nooit zullen erkennen.

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hebben 143 van de 193 landen een resolutie gesteund die de soevereiniteit van Oekraïne bevestigt binnen de internationaal erkende grenzen. Samen met Rusland stemden maar vier andere landen tegen: Wit-Rusland, Syrië, Nicaragua en Noord-Korea.

China en 35 andere landen hebben zich onthouden, 9 landen brachten geen stem uit. De stemming heeft geen praktische gevolgen, maar het is een duidelijk signaal dat Rusland internationaal sterk geïsoleerd staat. Sinds maandag is de Algemene Vergadering samen om over de Russische annexatie van gebieden in Oekraïne te debatteren.

BEKIJK - Het moment waarop de resolutie goedgekeurd wordt:

Videospeler inladen...

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba bedankte op Twitter de 143 landen die voor de resolutie hebben gestemd.

Het sterke resultaat overtrof zelfs de verwachtingen van de grootste westerse optimisten. Waarnemers voorspelden voor de stemming dat bij veel landen, vooral in Afrika en Latijns-Amerika een zekere oorlogsmoeheid en afhankelijkheid van Rusland tot minder steun voor de resolutie zouden kunnen leiden. Sommige staten vinden dat de oorlog in Oekraïne anders verwoestende conflicten in de marge duwt en vooruitgang in de weg staat.

Tijdens de spoedzitting van de Algemene Vergadering die maandag begon, waarschuwden diplomaten uit tientallen landen dat elke VN-lidstaat er belang bij zou hebben Rusland te veroordelen. "Vandaag valt Rusland Oekraïne binnen. Maar morgen kan het een andere natie zijn wiens grondgebied wordt geschonden. Zij kunnen dat zijn. Zij kunnen de volgende zijn", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

Oekraïne had er bij de leden op aangedrongen de resolutie aan te nemen, terwijl Rusland sprak van "gevaarlijke polarisatie" bij de VN. China waarschuwde donderdag voor blokvorming en een nieuwe Koude Oorlog en riep op tot vredesonderhandelingen. Een soortgelijke resolutie werd eind september door het veto van Rusland verworpen in de VN-Veiligheidsraad. Daar hebben resoluties een bindende werking volgens het internationaal recht. De permanente leden, namelijk Rusland, China, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kunnen echter elk besluit blokkeren met hun veto.

Meest gelezen