Erik en Tanja zijn aan het inpakken. Het is eventjes tussen de dozen leven. ©  koen fasseur

Gezin dat uitgedreven dreigde te worden vindt nu toch huurwoonst in Lille: “Verhuis volop bezig”

Zoersel, Lille -

Het gezin Bernaerts uit Zoersel heeft nu op de valreep toch een huurhuis met vier slaapkamers gevonden in Lille. Het gezin moet zijn huidige huurwoning verlaten, omdat er familie van de huisbaas in komt wonen. Omdat ze in schuldbemiddeling zitten, vonden ze nergens een nieuwe huurwoning. “Op de privémarkt rechtstreeks bij de eigenaar hebben we nu toch het vertrouwen gekregen”, zeggen Erik Bernaerts (49) en Tanja Van Hofstraeten (45).

Kristin Matthyssen

Voor hun kinderen Quinten (15), Jayden (10) en Lio (5) komt het nieuws geen week te vroeg. Ook de kinderen lijden onder de stresserende toestand thuis. Sinds twee weken zouden ze in principe uitgedreven kunnen worden. Hun ouders kregen ruim op tijd hun huuropzeg en kregen via de rechtbank nog een verlenging, maar ondanks hun zoektocht vonden ze nergens een huurwoonst. Reden? Ze zitten in schuldbemiddeling. “Terwijl een huisbaas in dat geval net de zekerheid heeft dat de centen er elke maand zullen liggen, want onze schuldbemiddelaar zorgt dat de huur correct wordt gestort”, vertelt Erik, die tegen een zware spier- en zenuwaandoening vecht, waardoor hij niet kan werken. Ook Tanja kan niet werken. Ze draagt een defibrillator als gevolg van een genetische hartafwijking. Sinds Tanja’s hartstilstand woont haar moeder bij het gezin in als mantelzorger.

Het zitje voor Lio (5) achterop de fiets, want Tanja gaat dagelijks met de kinderen van Lille naar school in Sint-Antonius blijven fietsen. ©  koen fasseur

Twee weken geleden smeekte Erik nog voor een ultiem uitstel. Ze konden tijdelijk op een appartement in Schoten wonen, maar vroegen nog veertien dagen om in te pakken en te verhuizen. Die tijdelijke verhuis naar Schoten hoeft nu niet meer. Een huiseigenares in Lille heeft het gezin als huurder aanvaard. “De waarborg staat klaar via het OCMW maar moet enkel nog overgeschreven worden. De vrouw had begrip voor onze toestand”, vertelt Erik. “We hebben open kaart gespeeld over onze gezinstoestand.”

Spulletjes om weg te geven buiten. “Wat weg is, moeten we niet meer inpakken.” ©  koen fasseur

Oudste zoon Quinten (15) kan vanuit Lille met de bus tot aan zijn school Mariagaarde in Westmalle. Omdat hun jongste kinderen Jayden (10) en Lio (5) zo goed begeleid worden in gemeentelijke basisschool Beuk & Noot in Sint-Antonius, willen ze de kinderen tot Jayden naar het middelbaar moet naar Beuk & Noot laten gaan. Het gezin heeft echter geen wagen, omdat zowel Erik als Tanja door hun ziekte niet mogen rijden. “We hebben van een vriendelijk koppel uit de buurt hier een elektrische fiets gekregen waarmee Tanja de kinderen naar school zal brengen. Voor Lio hebben we deze week al een zitje voor kindjes tot 35 kilo gekocht om op de bagagedrager te zetten, zodat ze achterop de fiets kan zitten bij Tanja. We hebben ook veel te danken aan Gregory, de papa van Jayden zijn beste vriend. We willen hem hierbij zeker bedanken.”

Oma Rita gaat bij Lio slapen, de jongens hebben in Lille elk hun slaapkamer. Of ze het zien zitten? “Ja, want Lille is dichtbij Bobbejaanland”, zegt Jayden. “Quinten, die heel goed met kinderen is, heeft al gezegd dat hij dan misschien een studentenjob in Mega Speelstad kan zoeken”, zegt Erik.

Het gezin staat nog voor een stresserende week. ©  koen fasseur

Intussen is Tanja aan huis ook gratis spullen aan het weggeven. “Wat weg is, moeten we niet meer inpakken.” Ze hield in het verleden ook vaak garageverkoop aan huis. Of Erik in Lille zijn huis ook zo hard gaat versieren met kerst? “De huisbazin zei dat het daar minder de gewoonte is, maar ik heb nu toch al die decoratiespulletjes en een slee, dus ik ga dat daar ook wel doen.”

De komende dagen worden nog zwaar, vermits ze geen vervoer hebben. Erik heeft met zijn spierziekte ook maar één hand om kasten uiteen te vijzen. Wie wil komen helpen met verhuizen of een camionette heeft, mag zeker een mailtje sturen naar Bar.kacb@hotmail.com. “Alle hulp is zeer welkom”, zegt Erik, die van de verhuisstress al enkele dagen niet meer slaapt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER