©  REUTERS

TotalEnergies belooft uitzonderlijke bonus “aan alle werknemers wereldwijd” om einde te maken aan dagenlange staking in Frankrijk

De staking bij de Franse raffinaderijen van TotalEnergies wordt verlengd. Een “zeer grote meerderheid” van het personeel van de vijf betrokken sites stemde donderdagochtend om voort actie te voeren. Dat meldt Eric Sellini van vakbond CGT aan persbureau AFP. Daags voordien waren de onderhandelingen met de directie op niets uitgedraaid. Donderdagochtend verspreidde TotalEnergies dan plots een persbericht met volgende mededeling: “TotalEnergies kondigt de toekenning aan van een uitzonderlijke bonus van één maandsalaris aan al haar werknemers wereldwijd.” Maar een einde aan de impasse is er nog niet.

svk, joro
Bron: BELGA

De stakers eisen meer loon, nu de hoge energieprijzen de oliebedrijven miljardenwinsten opleveren. De actie zorgt al geruime tijd voor brandstoftekorten in delen van Frankrijk. Vele tankstations kampen met bevoorradingsproblemen.

De staking is verlengd in de raffinaderijen van Normandië, Donges, Feyzin en Mède alsook in het brandstofdepot van Flandes, aldus de vakbondsman.

TotalEnergies “moet de lonen verhogen” liet economieminister Bruno Lemaire intussen donderdagochtend verstaan op de Franse radio. Het bedrijf heeft er de middelen voor, luidde de boodschap bij RTL. TotalEnergies zag zijn winst in het tweede kwartaal van dit jaar verdrievoudigen tot 5,6 miljard euro.

Woensdag werd er gestaakt in zes van de zeven raffinaderijen in Frankrijk: in de vier raffinaderijen van TotalEnergies en de twee van Esso-ExxonMobil. Enkel een raffinaderij van de groep Petroineos is niet geblokkeerd.

Loonsverhoging

Met de beslissing van donderdagochtend hoopt TotalEnergies voor een doorbraak uit de impasse te zorgen. Het persbericht begint met te stellen dat het bedrijf ontgoocheld is dat de onderhandelingen met de vakbonden op niets zijn uitgedraaid en dat de blokkades niet worden opgeheven.

Vervolgens meldt het bedrijf dat het bereid is “loonsverhogingen voor 2023 te overwegen op basis van de inflatie in 2022”. Daarnaast belooft TotalEnergies “aan al onze medewerkers wereldwijd” een uitzonderlijke bonus aan, die overeenkomt met één maandsalaris. Die bonus zal in december worden uitbetaald, afhankelijk van de loonovereenkomsten in de verschillende betrokken landen en dochterondernemingen. De uitzonderlijke bonus, die wordt afgetopt voor hoge salarissen, zal worden betaald aan werknemers van alle bedrijven die 100% eigendom zijn, evenals aan werknemers van bedrijven die meer dan 50% eigendom zijn, indien goedgekeurd door hun bestuursorganen, stelt het persbericht.

Vakbonden Total Antwerpen: “Geen informatie ontvangen”

Of en in welke vorm het personeel van TotalEnergies in Antwerpen van deze maandbonus kan profiteren, is nog niet duidelijk. “We hebben nog geen verdere informatie hierover ontvangen”, zegt woordvoerder Tom Claerbout. “De komende dagen en weken zal dit verder uitgeklaard worden.”

TotalEnergies telt in zijn Antwerpse vestigingen in totaal 1.750 eigen werknemers, naast zo’n 1.650 arbeidskrachten van partnerbedrijven die jaarlijks op de verschillende sites van TotalEnergies actief zijn. De onrust in Frankrijk, waar door de stakingen grote brandstoftekorten zijn ontstaan, heeft nog geen impact op de productie in Antwerpen.

Reactie vakbonden afwijzend

Het is nog afwachten of de vakbonden met deze toegeving kunnen instemmen en er een einde komt aan de blokkades en de brandstoftekorten in Frankrijk. In een reactie op BFMTV liet Philippe Martinez, secretaris-generaal van vakbond CGT al weten dat deze aankondiging niet voldoet aan de eisen van de vakbonden. Hij roept op tot echte onderhandelingen. “Sinds het begin van dit conflict op 27 september bij Total vragen werknemers om algemene salarisverhogingen. Een onderhandeling is geen aankondiging van de CEO op de radio of op tv.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER