NAVO houdt oefening in afwerpen van kernwapens vanuit Kleine-Brogel

Te midden van de oorlog in Oekraïne houden gevechtsvliegtuigen uit veertien NAVO-landen volgende week in ons land een grote ‘geheime’ oefening in het gebruik van kernwapens die worden afgevuurd vanuit de lucht. Maar hoe nuttig is zo een training? En houdt het geen gevaren in?

Thierry Goeman

De geheime oefening wordt ieder jaar gehouden, maar door de oorlog in Oekraïne en de Russische nucleaire dreiging zal ze dit jaar veel meer aandacht krijgen dan anders. Ook in ons land, omdat het zich allemaal, letterlijk, boven onze hoofden zal afspelen. Defensie wil en kan er niet over communiceren. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bevestigde de jaarlijkse nucleaire oefening intussen wel, zonder in detail te treden.

Extra lawaaihinder mogen ze wel verwachten in Peer en omgeving. Op de vraag of het gemeentebestuur van Peer, waar de militaire basis van Kleine-Brogel ligt, op de hoogte werd gebracht van de NAVO-oefening, kregen we nog geen antwoord.

Naar schatting veertien NAVO- leden zullen deelnemen aan ‘Steadfast Noon’ , waarbij gevechtsvliegtuigen betrokken zijn die kernkoppen kunnen dragen en droppen. Maar er zijn ook onder meer tankvliegtuigen die voor brandstofbevoorrading kunnen zorgen tijdens het vliegen, en een vloot die in geval van oorlog wordt ingezet om de andere toestellen in de lucht te beveiligen. In totaal zo’n 50 vliegtuigen zullen in Kleine Brogel opstijgen en landen. Maar op de grond zal er veel bedrijvigheid zijn.

Want alles wordt zo getrouw mogelijk nagespeeld. Van het uit de bunkers halen van de kernwapens tot ze aan de vliegtuigen bevestigen en ze effectief droppen boven vijandelijk gebied. Waar dat ‘vijandelijk gebied’ volgende week zal liggen, is niet bekend.

Gevaar voor de bevolking is er niet. Voor de oefening wordt voor alle duidelijkheid met dummies, ‘speelgoed’-bommen zeg maar, gewerkt. Niet alleen voor het afwerpen, ook voor het transport door de technici op de grond.

Geen sprake van annuleren

NAVO -secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei woensdag tijdens bijeenkomst van de alliantie dat ondanks de spanningen met Rusland over de oorlog in Oekraïne en de opmerkingen van de leiders van het Kremlin dat ze alle beschikbare middelen zullen gebruiken om Russisch grondgebied te verdedigen, niet overwogen is om ‘Steadfast Noon’ af te blazen. “Dat zou een slecht precedent scheppen”, zei de NAVO-baas. Maar de vliegtuigen die deelnemen, zullen een ruime corridor handhaven en dus zeker ver genoeg van het Russische luchtruim blijven.

Sven Biscop, defensie-expert aan het Egmont Institute, noemt dergelijke oefeningen zeer nuttig. Zeker gezien de situatie nu. “Militair-technisch is het uiteraard belangrijk om de expertise van de betrokken eenheden, waaronder dus ook de Belgische luchtmacht, op peil te houden.” Maar ook militair-strategisch vindt hij deze oefening nu erg belangrijk. “Bij wijze van afschrikking, als impliciete doch duidelijke boodschap aan Rusland dat wij ook een nucleaire alliantie zijn. En dus heeft dreigen met kernwapens geen zin”, zegt professor Biscop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer