Een zelfportret van Rik Wouters is een van de meesterwerken die je kan bewonderen tijdens de expo in Museum Hof van Busleyden. © Dirk Vertommen, KIK-IRPA.

Prestigieuze expo toont ruim honderd Mechelse meesterwerken: “Veel verborgen parels kan je voor het eerst bewonderen”

Mechelen -

Museum Hof van Busleyden in Mechelen, momenteel in verbouwing, opent op vrijdag 11 november opnieuw even de deuren voor een prestigieuze tentoonstelling. ‘Verborgen Parels, Zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen’ toont het mooiste dat Mechelse kunstenaars ooit maakten of dat tot Mechelse collecties behoort. Voor de expositie kan je al tickets kopen.

Sven Van Haezendonck

Meer dan honderd kunstwerken toont Museum Hof van Busleyden, uit verschillende periodes en in diverse disciplines: schilderkunst en beeldhouwkunst, maar ook edelsmeedkunst en prentkunst. Alle werken zijn door de eeuwen heen in Mechelen gemaakt of ze maken deel uit van Mechelse verzamelingen. Daartussen zitten erkende Vlaamse Topstukken, maar ook onbekende parels die het publiek voor het eerst te zien krijgt.

Van Rubens tot Rinus Van de Velde

Verborgen Parels wordt voor onze stad de meest toonaangevende tentoonstelling van dit jaar”, zegt burgemeester Alexander Vandermissen (Vld-Groen-m+). Topwerken van onder andere Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Lucas Faydherbe en Rinus Van de Velde moeten er schitteren. “In een verrassende opstelling die aandoet als een tijdloze stad, met sfeervolle lichtprojecties van verschillende gebouwen”, vertelt de burgemeester.

Voor de tentoonstelling put Busleyden uit de eigen collectie topstukken, maar diept het museum ook enkele minder gekende werken op. Daarnaast kunnen bezoekers bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties bewonderen. “Veel van de verborgen parels komen uit museale, private en erfgoedcollecties en kan je voor het eerst bewonderen”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Het werk ‘Vogelconcert’ van Paul de Vos. © Hugo Maertens, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap

Het museum en de stad verwachten duidelijk veel van deze tentoonstelling. “Daarom nemen we een opmerkelijke beslissing: we programmeren ze acht maanden lang, terwijl dat normaal maar drie maanden is”, stelt Siffer. Ze willen er ook een breed publiek mee aanspreken. Groepen kunnen kiezen uit verschillende themawandelingen. “Een aantal werken tonen we op lagere hoogte, zodat kinderen en ook rolstoelgebruikers er ten volle van kunnen genieten”, zegt museumdirecteur Kristl Strubbe.

Aanbod voor allerkleinsten

Voor het eerst biedt Hof van Busleyden de allerkleinsten een echte museumervaring. “Onder begeleiding van een gids kunnen kleuters uit de tweede en de derde kleuterklas en kinderen uit het eerste leerjaar een fantasierijk bezoek brengen langs grote reuzen en vrolijke poppen”, legt Strubbe uit.

Verborgen Parels. Zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen loopt van vrijdag 11 november tot en met zondag 25 juni 2023. Elke eerste donderdagavond van de maand is het museum open tot 22u voor een stil bezoek in een prikkelarme omgeving. Een ticket kost 12 euro, maar 65-plussers en Mechelaars genieten een voordeeltarief van 10 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis binnen en jongeren van 12 tot 26 jaar betalen 2 euro.

www.hofvanbusleyden.be/verborgen-parels-aanbod

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen