Booking

Oekraïense vluchtelingen kraken hotel in Schaarbeek

Een groep vluchtelingen kraakt sinds enkele dagen een leegstaand hotel in Schaarbeek. Het gaat om een 80-tal mensen, bevestigt de politiezone Brussel-Noord, waaronder verschillende Oekraïners. Nochtans zijn er in Brussel nog officiële opvangplaatsen vrij voor Oekraïners, onder meer in hotels.

Het gaat om Hotel Lambermont, op de gelijknamige laan in Schaarbeek, dat sinds enige tijd gesloten is. "We weten sinds maandag dat het hotel gekraakt is", zegt politiewoordvoerster Mélanie Massoz van politiezone Brussel-Noord. De politie werd verwittigd door de brandweer. "We zijn maandag meteen ter plaatse geweest en opnieuw op dinsdag. Het gaat om een 80-tal krakers, die ons zeggen dat ze Oekraïens zijn."

"De politie heeft nog niet alle identiteitskaarten gecontroleerd", voegt de woordvoerster eraan toe, "maar minstens een deel van de bewoners zou wel degelijk uit Oekraïne komen." De gemeente stuurde woensdag nog een veiligheidsexpert ter plaatse, die de bewoners "Russisch of Oekraïens hoorde spreken". Dat meldt het kabinet van burgemeester van Schaarbeek, Cecile Jodogne (Défi). Volgens buurtbewoners zijn er ook kinderen aanwezig, maar dat is niet bevestigd. "Het gaat om een gemengd publiek", zegt de politie daarover.

Oekraïners

De aanwezigheid van Oekraïners in het kraakpand is opvallend omdat het Brussels Gewest zelf heel wat opvangplaatsen aanbiedt voor deze vluchtelingen, onder meer in hotels. Vandaag zijn dat er iets meer dan 300. "Daar is nog een kleine marge," zegt Brussels Oekraïnecoördinator Peter Michiels. "De buffer wordt tegen eind deze maand verder opgetrokken tot meer dan 550 plaatsen. En dan zijn er nog altijd ruim 5.000 gastgezinnen in Brussel."

Alleen worden Oekraïners pas doorgestuurd naar die gewestelijke opvang nadat ze zijn geregistreerd in transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe, dat beheerd wordt door de federale overheid. "Daar zijn momenteel capaciteitsproblemen en de dispatching naar de drie gewesten loopt niet altijd goed", zegt Michiels. Fedasil was nog niet bereikbaar voor meer uitleg over wie geen opvang krijgt in Ariane. "Een aantal Oekraïners wordt blijkbaar niet helemaal bereikt", zegt Michiels. Zijn diensten waren echter nog niet op de hoogte van het kraakpand in Schaarbeek.

Uitzetting

Het blijft onduidelijk hoeveel Oekraïners exact aanwezig zijn in het nieuwe kraakpand en wat hun motivatie is. Volgens de politie wil de eigenaar van het hotel in elk geval dat ze vertrekken. Dat moet gebeuren via het vredegerecht, aangezien het gaat om privé-eigendom. "Als gemeente zullen wij geen uitzetting opleggen, aangezien het gebouw veilig is voor de bewoners", zegt kabinetsmedewerker Alice Dobrynine van burgemeester Jodogne. De eigenaar van het hotel was niet bereikbaar.

Meest gelezen