Foto: Radio 2

Lydia Baeck (86) uit Wilrijk bezoekt elke maand 40 eenzame mensen: "Neem soms 6 bussen op een dag"

Lydia Baeck is vrijwilliger bij Warme Buurt in Wilrijk. Dat initiatief wil sociale contacten bij mensen die vereenzaamd zijn, bevorderen. Ze bezoekt maandelijks zo'n 40 mensen die in een rusthuis zitten. "Soms denk ik, waarom doe ik er zoveel. Maar ik doe het zo graag en ik ben blij als ik die mensen met mijn bezoekje een beetje vreugde breng", zegt Lydia.

Elke maand gaat Lydia Baeck (86)  op bezoek bij mensen die zich eenzaam voelen, vaak zitten zij in een rusthuis. "Ik zie zo'n 40 verschillende mensen in rusthuizen in Antwerpen. Ik probeer daar 1 keer per maand naartoe te gaan. Die mensen zijn zo blij en ik heb dan een snoepje bij voor iedereen", vertelt Lydia. "Ik blijf dan een halfuurtje want dan moet ik naar de volgende."

"Het zijn meestal dementerende mensen die ik bezoek. Zo had ik iemand in Molenheide in Wijnegem en die zei: "Laat mij eens buiten, ik moet boodschappen doen voor mijn man want hij wil biefstuk eten". Ik heb haar gezegd dat de slager dicht is en ben bij haar gaan zitten. Als ik buitenkom uit het rusthuis, heb ik vaak tranen in mijn ogen. Dat doet mij niet goed, en toch ben ik blij dat ik die mensen met mijn bezoekje een beetje vreugde breng", zegt Lydia.

Dat doet hen deugd om iets te kunnen vertellen aan iemand die wil luisteren

Lydia Baeck, vrijwilligster bij Warme Buurt

Ook al is het zwaar voor Lydia, toch vindt ze het belangrijk om eenzame mensen te blijven bezoeken. "Als ik thuiskom, kijk ik naar Blokken of Thuis, en daarna ga ik slapen, want dan ben ik kapot van onderweg te zijn en van die busritten. Ik kom ook in Boechout en Lint. In de zomer ben ik wat minder gegaan, want ik kan niet goed tegen de warmte. Soms denk ik, waarom doe ik zo veel, maar ik doe het zo graag. Er zijn heel veel mensen die zich eenzaam voelen. Ik ga ook niet iedereen bezoeken. Als ik zo iemand op straat tegenkom, doe ik daar een praatje mee. Dat doet hen deugd om iets te kunnen vertellen aan iemand die wil luisteren." 

Tekort aan vrijwilligers

Bij Warme Buurt in Wilrijk, een initiatief van Samana, werken er momenteel 10 mensen als vrijwilliger, maar er zijn extra vrijwilligers welkom. Lydia begrijpt niet waarom niet meer mensen op bezoek gaan bij een eenzame. "Ik vraag mij dan af, waar zitten al die mensen die niet op bezoek gaan. Ze hoeven er ook niet zoveel te doen, ze zouden kunnen beginnen met 5 mensen per maand te gaan bezoeken in een rusthuis bijvoorbeeld." Ook mensen die zelf eenzaam zijn, mogen dat laten weten.

 

Meest gelezen