Volgens professor Tom Sauer (UAntwerpen) is het niet in het belang van de VS om de oorlog in Oekraïne snel te beëindigen.
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens professor Tom Sauer (UAntwerpen) is het niet in het belang van de VS om de oorlog in Oekraïne snel te beëindigen. © AP / Photonews

Waarom vrede in Oekraïne niet van de VS zal komen: “Amerika wint bij de oorlog en wij betalen de factuur”

“De VS vecht om zijn positie als wereldleider te behouden”, zegt Tom Sauer, professor Internationale Politiek (UAntwerpen). De cijfers bevestigen dat. Want sinds februari pompte de VS al 52 miljard dollar in het ondersteunen van Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Dat is ongezien. Wat is het eindspel van de VS? En welke belangen heeft de VS in Oekraïne? Professor Sauer legt uit.

238 reacties

  • Yves Gysel

    1 jaar geleden
    Uiteraard spelen hier de belangen van Amerika. Zonder de USA was de NATO, maar een 3de rangs coalitie. Poetin heeft zeker geen schrik van de EU, hoor. De EU heeft echt nood aan een sterk eigen modern leger. We kunnen niet blijven afhangen van de Amerikanen voor onze defensie.
  • Sara Peeters

    1 jaar geleden
    Geen van de twee is goed Europa zou zich beter onafhankelijk van de 2 steel en een eigen leger beginnen opbouwen. De VS daar heeft de president niks te zeggen de wapenlobby is machtiger dan de president anders hadden ze allang de wet aangepast op wapens.
  • Lisette Theunis

    2 jaar geleden
    Vrede is eenmaal de allergrootste vijand van de zeer winstgevende en machtige Amerikaanse wapenlobby. En momenteel draait hun winstgevende handel er volop overuren om de vijand mores te leren. Eenmaal er geen vijanden meer over zijn, hebben ze er in geen tijd opnieuw een nieuwe gevonden.
  • louis reinquin

    2 jaar geleden
    Ja ik betaal ook graag mijn deel van de factuur. Zonder America is Europa een reus op lemen voeten. Hoe meer wapens geleverd aan Oekraïne hoe vlugger dat volk zic h kan bevrijden van de Russische dictator
  • Geert Tamsyn

    2 jaar geleden
    We gaan inderdaad een deel van de factuur betalen. Als dat de prijs is voor onze vrijheid, dan betaal ik die graag. Ik ken onze geschiedenis en de lessen die ze ons leert.