Videospeler inladen...

Euthanasie van Shanti (23) werd op het  nippertje uitgesteld door anonieme klacht: "Ze heeft zes weken langer moeten lijden" 

De euthanasie van Shanti De Corte (23) moest op het laatste ogenblik nog worden uitgesteld door een anonieme klacht. Shanti kreeg in mei dit jaar euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden na de terroristische aanslagen van 2016 in Zaventem. Aanvankelijk stond de euthanasie gepland op 20 maart, twee dagen voor de zesde verjaardag van de terreuraanslagen. Daags voordien stonden er echter politiemensen voor de deur. De euthanasie werd uitgesteld, de hele familie was ontzet. "Er is ons een mooi afscheid ontnomen", vertelt Shanti's mama nu aan VRT NWS.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Shanti De Corte staat op 22 maart 2016 op het punt om met haar klas te vertrekken naar Rome, wanneer plots twee bommen ontploffen op de luchthaven van Zaventem. De aanslagen veranderen haar leven voorgoed en Shanti blijft kampen met hevige angst- en paniekvallen.

Uiteindelijk vraagt ze euthanasie en stapt ze vanwege haar ondraaglijke psychische lijden op 7 mei 2022 uit het leven. Al blijkt nu dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de euthanasie al op 20 maart te laten uitvoeren.

"Het was voor Shanti heel belangrijk om te weten wanneer de euthanasie zou doorgaan", vertelt Marielle, de mama van Shanti. "Ze wilde nog de tijd krijgen om afscheid te nemen van familie en naasten, maar ze wilde ook absoluut 22 maart niet meer meemaken. In januari werd dan beslist om de euthanasie op 20 maart te laten doorgaan."

Shanti wilde 22 maart absoluut niet meer meemaken

"Shanti is dan een hele planning beginnen te maken van wat ze nog zou doen en met wie ze wanneer nog wilde afspreken. Op 20 maart had ze in het groot geschreven: rust. Dat was de rust waar ze zo naar verlangde. Maar enkele dagen voor de datum kregen we plots te horen dat er een anonieme klacht zou zijn ingediend tegen de euthanasie van Shanti."

Degene die de klacht heeft ingediend, beseft niet hoeveel extra pijn dat deed voor ons en Shanti

Thomas, broer van Shanti

De geplande euthanasie wordt uitgesteld, uit angst voor een proces. "Het moment dat we dat tegen Shanti vertelden, was vreselijk. Shanti is op dat moment ingestort en terug in crisisopname gegaan. Ze wilde op dat moment ook geen bezoek meer. In plaats van de laatste dagen nog te kunnen genieten van elkaar, nog afscheid te nemen, en samen dingen te kunnen doen, is ze dan plots weer weg."

BEKIJK - "Onbegrijpelijk dat eender wie de euthanasie van mijn zus kon tegenhouden":

Videospeler inladen...

De familie krijgt van de politie te horen dat de klager van mening was dat Shanti nog niet uitbehandeld is en dat er dus nog therapeutische behandelingen mogelijk zijn voor haar. Uiteindelijk beslist het parket dat wél aan alle wettelijke voorwaarden voor euthanasie was voldaan. Maar zelfs daarna blijft er veel onzekerheid over. 

"Je weet niet: kan de euthanasie nog wel doorgaan? Gaat er nog een arts zijn die de euthanasie durft uit te voeren? Gaat er een nieuwe klacht worden ingediend? We hebben dan beslist om, als de nieuwe datum er was, er met niemand meer over te praten", zegt Marielle. "Maar daardoor werd het voor ons wel veel zwaarder." 

De mama van Shanti blijft ook achter met een gevoel dat hen (door de uitgestelde euthanasie) een mooi afscheid werd ontnomen. "Ik denk dat de persoon die een klacht heeft ingediend, totaal geen besef heeft wat dat voor ons en Shanti was", vertelt Shanti's broer. "Die persoon heeft zoveel mensen extra pijn bezorgd, terwijl iedereen naar vrede en rust verlangde."

Arts

Na een verblijf van meer dan 6 weken op de psychiatrie, mag Shanti uiteindelijk sterven op 7 mei. Maar niemand heeft dus het gevoel dat het afscheid helemaal waardig is kunnen verlopen. Ook Koen Verhofstadt, de arts die de euthanasie heeft uitgevoerd, niet. "Shanti heeft (door dat uitstel red.) zes weken langer moeten lijden. Ik ben kwaad dat de familie dit moest meemaken. En ik ben kwaad omdat artsen geïntimideerd worden, terwijl de wet de wet is. Tegenstanders van euthanasie moeten de wet aanvaarden, anders krijgen we fundamentalisme. Iedereen heeft het recht om het niet te doen voor zichzelf, maar moet respecteren wat de wet zegt. En de wet is hier honderd procent gevolgd." 

Wie de klacht heeft ingediend, weet de familie tot vandaag niet officieel.

BEKIJK - In "Terzake" legde Ine Van Wymersch, procureur van Halle-Vilvoorde, uit hoe de wetgeving in elkaar zit bij verzet tegen euthanasie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen