Jonas Roosens

Grondwetexpert verlaat kabinet van minister Verlinden omdat hij "op muur botst" bij Franstalige partijen over staatshervorming

Vorige maand heeft grondwetspecialist Jürgen Vanpraet de deur van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) achter zich dichtgetrokken. Hij concentreert zich voortaan weer op zijn activiteiten als advocaat en zijn academische bezigheden aan de Universiteit Gent. Hij is naar eigen zeggen bij de gesprekken over de staatshervorming op een muur gebotst bij de Franstalige partijen. Politicoloog Dave Sinardet blijft in "Terzake" vrij sceptisch over een nieuwe staatshervorming na 2024. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en vicepremier David Clarinval (MR) delen de bevoegdheid van Institutionele Hervormingen, maar Clarinval hebben we over dit onderwerp nauwelijks of helemaal niet gehoord. Verlinden trekt wel aan de kar. "Er is een duidelijke wil bij de minister en haar kabinet om daar vooruitgang te boeken", bevestigt Jürgen Vanpraet in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Maar op een bepaald moment moet je vaststellen dat de situatie politiek is wat ze is."

BEKIJK - "Het was heel moeilijk - vooral langs Franstalige zijde - om gesprekspartners te vinden", herhaalt Jürgen Vanpraet in "Terzake":

Videospeler inladen...

Geen enkele Franstalige partij wil het geweten hebben dat ze gesprekken voert over de staatshervorming

Grondwetspecialist Jürgen Vanpraet

"Ik denk dat de Franstalige partijen een beetje naar elkaar kijken en dat geen enkele partij het geweten wil hebben dat ze gesprekken voert over de staatshervorming." De vrees voor een electorale afstraffing is blijkbaar te groot. Het gevolg: Vanpraet is bij de Franstaligen op een muur gebotst en trekt zijn conclusies: "Ik heb beslist om het kabinet te verlaten."

"Het is niet top of mind, maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is voor het land", aldus Vanpraet. Volgens hem zijn veel problemen in ons land terug te brengen tot de manier waarop alles is georganiseerd. "De inefficiëntie zit ingebakken in het systeem". Vanpraet denkt dat een communautaire stilstand bijzonder kwalijk is, want grondige hervormingen kunnen volgens hem pas als de staatsstructuur eerst is aangepakt.

Deze legislatuur verwacht hij weinig concrete stappen. En wat er na de verkiezingen van 2024 kan gebeuren, blijft voorlopig koffiedik kijken. 

Echte staatshervorming, of enkel gezondheidszorg?

Volgens Dave Sinardet, professor Politieke Wetenschappen aan de VUB, ligt het zeker niet enkel aan de Franstalige partijen. "Ik denk zelfs dat de PS ten gronde in deze regering de beste bondgenoot is van de CD&V wat betreft een staatshervorming, zoals dat in het verleden al eens is gebeurd," zegt hij in "Terzake". "Al heeft de PS op dit moment geen animo om er verdere stappen in te zetten. Bij de Franstalige liberalen van MR is dat nog veel minder het geval." 

Het probleem is onder meer dat CD&V eigenlijk niet echt een hele staatshervorming wil, zegt Sinardet: "Ze willen vooral de verdere opsplitsing van de gezondheidszorg naar de deelstaten. Da's sowieso een project dat bij weinig andere partijen - en zeker de Franstalige - op veel enthousiasme kan rekenen." Komt daarbij de vraag of het naar de gewesten of de gemeenschappen moet gaan, en bovendien moet zo'n staatshervorming een tweederdemeerheid krijgen. Die heeft de huidige Vivaldi-coalitie niet. 

CD&V heeft meer te winnen bij de fiscale hervorming van minister Van Peteghem

Dave Sinardet

Sinardet denkt overigens dat CD&V weinig te winnen heeft bij een hervorming van de gezondheidszorg. "Ze hebben meer te winnen bij de fiscale hervorming van minister Van Peteghem die op stapel staat", denkt hij. "Dat kan veel meer mensen beroeren." (werkende mensen zouden er meer nettoloon aan overhouden, red.)  

CD&V heeft wel een kleine overwinning behaald: artikel 195 is open verklaard, en dat maakt toch wat mogelijk wat betreft een staatshervorming na 2024. "Maar zelf blijf ik heel sceptisch over de mogelijkheden om na 2024 snel tot een staatshervorming te komen. Je gaat daar 8 of 9 partijen voor nodig hebben, en je ziet dat zelfs de Vlaamse partijen meer en meer onderling verdeeld raken over hoe zo'n staatshervorming er moet uit zien." 

BEKIJK: Dave Sinardet laat in Terzake zijn licht schijnen over de pogingen van CD&V voor een staatshervorming: "Ik blijf erg sceptisch"

Videospeler inladen...

Meest gelezen