125 asielzoekers, onder wie gezinnen, krijgen geen opvang: "Vluchtelingenwerk springt bij als noodoplossing"

125 asielzoekers zijn vandaag door de Dienst Vreemdelingenzaken op straat gezet omdat Fedasil geen opvangplaats meer heeft voor hen. Voor het eerst gaat het ook om mensen die deel uitmaken van gezinnen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen moet bijspringen om hen alsnog onderdak te bezorgen. 

Onder de geweigerde asielzoekers zijn ook baby's, kleine kinderen en zwangere vrouwen, zag ook VRT-reporter Marjan Temmerman ter plaatse. "Er zitten hier nog tientallen mensen met kleine kinderen op het voetpad voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Ook een vader met een kleine baby en een hoogzwangere vrouw," aldus Temmerman deze namiddag. 

Als noodoplossing is er hulp gevraagd aan de ngo's. Die kwam er van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, maar die boodschap had sommigen niet meer bereikt. "Zo'n 50 mensen met kinderen zijn intussen weg, niemand weet waar ze zijn en waar ze gaan overnachten", zegt Temmerman.  

Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft geprobeerd een oplossing te vinden voor de rest, met de goedkeuring en financiering van Fedasil. "We hebben hen eerst begeleid naar de humanitaire hub in Brussel waar ze terecht konden voor eten, kleren en sanitaire voorzieningen", zegt Tine Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Ondertussen zijn 28 personen in drie hotels ondergebracht. Een groep vrouwen kon via een vrouwenvereniging onderdak krijgen. Nog een tiental anderen zijn via burgerplatforms aan een bed geraakt. "Van de personen die we niet meer hebben kunnen bereiken, weten we niet waar ze zijn en of ze een slaapplek hebben kunnen vinden", zegt Claus.

BEKIJK - Tine Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen legt uit wat er aan hand is

Videospeler inladen...

"Dit zijn noodoplossingen", benadrukt Claus. "We zijn zelf geen opvangorganisatie, dus we hebben niet de capaciteit om zoiets op structurele basis uit te bouwen. Hopelijk heeft de regering nu wel een gevoel van hoogdringendheid . Wij hebben al tal van noodoplossingen met een onmiddellijk effect. Het is alleen kwestie van die politiek door te voeren en om te zetten in praktijk."

In maart werden creatieve oplossingen bedacht om Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden

Tine Claus, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

"Zo is er de site in Berlaar met extra noodopvang", zegt Claus. "Er is plaats voor 750 mensen, maar door gebrek aan personeel is de helft van de plekken nog niet bezet. Je kunt Defensie, de brandweer of de Civiele Bescherming daar inzetten als tussentijdse oplossing."

"In maart hebben verschillende bestuursniveaus creatieve oplossingen bedacht om Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden", gaat Claus verder. "Zo kun je bijvoorbeeld een oproep te lanceren bij de brede bevolking om beroep te doen op gastgezinnen. Of ook hotels echt inzetten voor alle mensen op de vlucht."

"Daarnaast zouden mensen die een heel hoge kans hebben om erkend te worden als vluchteling of mensen die al jaren wachten op een beslissing over hun asielaanvraag, perfect kunnen doorstromen naar het OCMW. Zo komen er weer plaatsen vrij."

Winterplan

Fedasil benadrukt dat dit een noodoplossing is en hoopt dat er een structurele oplossing komt met het Winterplan dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) begin deze week aankondigde. 

"We benadrukken dat het een noodoplossing is. Er is naar de ngo's een duidelijke vraag gegaan om ons in de structurele opvang te steunen, maar ook op vlak van personeel. Zowel bij Fedasil als bij de klassieke opvangpartners is er een structureel probleem om personeel te vinden, waardoor we bepaalde opvangplaatsen niet kunnen openen", aldus Mieke Candaele, directeur communicatie bij Fedasil.

De opvangcrisis leidde er eerder deze week al toe dat ook een twintigtal niet-begeleide minderjarigen bij wie twijfel bestond over hun leeftijd, geen opvangplaats kregen. Zij moeten de nacht daardoor noodgedwongen op straat doorbrengen.

BEKIJK - Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen