Foto: Rode Kruis

Eerste asielzoekers aangekomen in omstreden opvangcentrum Het Godshuis in Sint-Laureins: "Op termijn 240 mensen"

In Sint-Laureins zijn de eerste 29 bewoners aangekomen in het omstreden opvangcentrum voor asielzoekers in Het Godshuis in Sint-Laureins. Op termijn zullen er in totaal 240 verblijven. Het Rode Kruis Vlaanderen zoekt nog 14 mensen die de opvang mee in goede banen kunnen leiden. Om de asielzoekers te kunnen ontvangen werden de afgelopen weken nog kleine aanpassingen gedaan aan het leegstaande gebouw. Toen bekend raakte dat er asielzoekers zouden komen in Het Godshuis, stootte dat op veel protest van de gemeente en de inwoners. 

"Vanmiddag is een eerste bus met 29 mensen aangekomen in Het Godshuis in Sint-Laureins", begint Joachim Deman van het Rode Kruis. "Volgende week gaan we nog 2 bussen krijgen zodat we naar de 75 bewoners gaan. En dan de komende weken gaan we stelselmatig opbouwen richting de maximumcapaciteit van 240." Hoe snel dat zal gaan, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van hoe snel het personeelsbestand groeit. Want het Rode Kruis heeft nog mensen nodig: "We zoeken nog een 14-tal collega's voor het opvangcentrum in Sint-Laureins. Het gaat vooral over dag- en nachtbegeleiders en medische begeleiders. Waaronder ook enkele specifiek voor de niet-begeleide minderjarigen", legt Deman uit. 

We zoeken nog 14 mensen om de asielzoekers te begeleiden, overdag of 's nachts. En ook medische begeleiders

Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis

Van de 240 mensen zijn er 20 niet-begeleide minderjarigen, maar die komen de eerste week nog niet aan. "Bij de 220 andere gaat het om verschillende samenstellingen, zowel gezinnen als alleenstaande mannen", duidt Joachim Deman. De asielzoekers verblijven in Het Godshuis in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag. Hoe lang dat duurt, is niet voorspelbaar. "Dat weten we niet en daar hebben we ook geen invloed op", besluit de woordvoerder van het Rode Kruis. 

Foto: Rode Kruis

Kleine werkjes

Om de asielzoekers te kunnen ontvangen, is er de afgelopen weken nog gewerkt aan het leegstaande gebouw. Er werden nog een aantal aanpassingen gedaan. "Dat ging niet om grote, structurele zaken. Maar er werd bijvoorbeeld gewerkt aan de elektriciteit, of de kamers werden klaargemaakt om de asielzoekers te kunnen opvangen. En er moest ook nog iets aan het sanitair aangepast worden. In ieder geval geen grote werken", weet Joachim Deman. 

Tegen de komst van het asielcentrum in Sint-Laureins, die in januari bekend gemaakt werd, kwam heel wat protest. Van het gemeentebestuur én de inwoners. Vorige maand organiseerde het Rode Kruis nog een infomoment voor de inwoners waar ze met al hun vragen en bezorgdheden terecht konden. 

 

Foto: Rode Kruis

Meest gelezen