Videospeler inladen...

VS-correspondent Björn Soenens: "Donald Trump zal er alles aan doen om niet te moeten getuigen voor onderzoekscommissie over bestorming Capitool"

Donald Trump zal er alles aan doen om niet voor de onderzoekscommissie over de bestorming van het Capitool te moeten verschijnen. Dat zegt onze VS-correspondent Björn Soenens in "VRT NWS laat" nu die commissie de Amerikaanse oud-president heeft gedagvaard. "Voor de tussentijdse verkiezingen zullen we er niks meer over horen"

VS-correspondent Björn Soenens vertelt in "Laat" over de laatste in een reeks hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. "Het venijn zit in de staart, het was een dag vol nieuwe verwoestende getuigenissen tegen Trump". Op het einde van de zitting, na zo'n twee uur en half gevuld met nieuwe bewijzen, mailverkeer, video's en geluidsopnames, vroeg de commissievoorzitter Bennie Thompson om de ex-president te dagvaarden. Dat betekent dat ze Trump zelf willen horen over de gebeurtenissen omdat hij volgens hen de spil is van alles wat gebeurde voor, tijdens en na de bestorming van het Capitool.

Over de dagvaarding werd gestemd door alle commissieleden. Die stemming was unaniem. "Daar klonk telkens 'Aye', dat betekent 'Ja' in politieke termen. Ze gaan dus Donald Trump vragen om te komen getuigen en om documenten voor te leggen", vertelt Soenens. "De vraag is natuurlijk: Gaat hij dat doen?"

Trump en zijn favoriete 'excuus' in de rechtbank

"Hij zal er wellicht alles aan doen om niet te moeten getuigen", gaat Soenens verder. "Hij zal het op de lange baan proberen schuiven. Voor de tussentijdse verkiezingen zullen we daar niet meer van horen. Daar mag je van op aan." Dat zal hij volgens Soenens doen door bijvoorbeeld rechtszaken aan te spannen. "Hij zal zeggen dat ze dat niet kunnen doen, een ex-president met al zijn privileges ter verantwoording roepen. Dat het allemaal een leugen is." 

Trump zal er alles aan doen om niet te moeten getuigen

Björn Soenens, VS-correspondent

Een andere optie om zo'n getuigenis te onlopen is het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet. En dat is er eentje waar Trump al ervaring mee heeft. Toen hij recent werd opgeroepen in een ander gerechtelijk onderzoek over belastingen van zijn bedrijven, kwam hij nooit opdagen. "Hij heeft telkens gezegd: "I'll take the Fifth". In Amerikaanse termen betekent dat: Ik houd me het recht voor om niet tegen mezelf te getuigen", vertelt Soenens. Volgens hem is de kans reëel dat dat opnieuw gebeurt in deze zaak.

BEKIJK - Björn Soenens vertelt live in "Het Journaal" over de dagvaarding van Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen