CGT-vakbond zet staking bij TotalEnergies in Frankrijk voort, twee andere vakbonden ondertekenen voorstel

In Frankrijk heeft de CGT-vakbond besloten om de staking bij de raffinaderijen van TotalEnergies toch verder te zetten. Gisteren leek het tot een compromis te komen tussen de olieproducent en de vakbonden, twee van de vier hebben intussen het voorstel ondertekend. De CGT-vakbond verliet gisterenavond laat ontevreden de onderhandelingen en zei toen al de staking voort te zetten. "De voorstellen op tafel zijn onvoldoende", klinkt het.

Vanmorgen zijn de stakingen bij TotalEnergies toch verder gezet, ondanks dat er een compromis was tussen enkele vakbonden en de directie van het oliebedrijf. De CGT-vakbond ging niet akkoord met het voorstel en de werknemers hebben vanmorgen gestemd om de staking voort te zetten. 

Het jongste voorstel van de directie van TotalEnergies omvat een loonsverhoging van 7 procent en een bonus van 3.000 tot 6.000 euro, zegt Geoffrey Caillon van de vakbond CFDT aan het Franse persagentschap AFP. "Het CFDT-team zal een positief advies geven over de maatregelen die op tafel liggen", zei Caillon kort na half vier vanochtend. "We hopen dat de situatie in Frankrijk tot rust zal komen en dat we zullen ophouden mensen te verdelen."

VRT NWS-correspondent in Frankrijk Frank Renout spreekt van "een doorbraak". CFDT moet het aanbod wel nog aan haar leden voorleggen om het dan deze middag te ondertekenen. De vakbond CFE-CGS hebben intussen het voorstel ondertekend. Beide vakbonden vertegenwoordigen samen meer dan 56 procent van de vier representatieve vakbonden van de groep, de andere twee zijn de CGT en de CAT.

Eerder op de avond liep de CGT weg van de onderhandelingstafel, omdat ze ontevreden was over de voorstellen van de directie voor een loonsverhoging. "We hebben een maskerade gezien", zei CGT-vertegenwoordiger Alexis Antonioli toen hij de onderhandelingstafel had verlaten. "De voorstellen op tafel zijn onvoldoende." CGT had een loonsverhoging van 10 procent geëist.

Tekorten

Het waren de eerste onderhandelingen sinds de CGT op 27 september een staking lanceerde die de raffinaderijen en brandstofdepots van TotalEnergies in Frankrijk blokkeerde. Intussen is er daardoor een tekort aan brandstof in één op de drie Franse tankstations. "Er begint langzaam wel al wat meer brandstof te komen, omdat de overheid twee opslaglocaties, in Duinkerke en Normandië, gedwongen heeft om weer aan het werk te gaan", weet Renout. "Het gaat wel nog lang duren voor alle problemen van de baan zijn."

Ook bij concurrent Esso ExxonMobil is er gisteren trouwens een akkoord bereikt met de 2 grote vakbonden. Daar is de blokkade van een depot in de buurt van Marseille intussen opgeheven. Daar zijn alle werknemers wel weer aan de slag.

BEKIJK - De staking in Frankrijk komt mogelijk tot zijn eind:

Videospeler inladen...

Meest gelezen