foto: natuurhulpcentrum Oudsbergen

Natuurhulpcentrum in Oudsbergen laat 3 jonge oehoes vrij

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen heeft 3 jonge oehoes en nog enkele andere uilen vrijgelaten. De 3 oehoes zijn opgegroeid in het Natuurhulpcentrum, nadat ze zonder ouders waren gevallen.

De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld en is bezig aan een opmars in onze provincie. De 3 jonge oehoes die nu zijn vrijgelaten, zijn opgegroeid in het Natuurhulpcentrum. Ze waren afgelopen zomer zonder ouders gevallen. 

Het is altijd de bedoeling om jonge oehoes weer vrij te laten

Bart Hilven

"Uilen grootbrengen is veel werk", zegt Bart Hilven van het Natuurhulpcentrum. "Als ze als kuikens binnenkomen, dan is dat met kleine stukjes vlees dat ze gevoerd worden. Maar het is altijd de bedoeling om hen na een tijd weer vrij te laten. Ze verhuizen daarom, als ze wat groter zijn, naar een grotere kooi. Daar kunnen ze wat vliegoefeningen doen, en daar trainen we hen tot hun vrijlating."

Levende muizen

De jonge oehoes leren onder meer jagen, want dat is uiteraard belangrijk. Bart Hilven legt uit hoe dat gebeurt: "Ze krijgen op het einde van hun verblijf enkele keren een levende muis. Die moeten ze vangen en pas als ze dat perfect kunnen, worden ze vrijgelaten."

Het waren trouwens de medewerkers van het Natuurhulpcentrum zelf die de eer kregen de oehoes afgelopen week vrij te laten. 

Meest gelezen