Archiefbeeld van de hoofdingang van de gevangenis in Vorst
Belga

Opstand in gevangenis Vorst: 50-tal gedetineerden weigeren terug te keren naar hun cel

In de gevangenis van Vorst is een opstand uitgebroken onder de gedetineerden. Donderdagavond weigerden een 50-tal gevangenen na een wandeling terug te keren naar hun cel. Een aantal onder hen slaagde erin om op het dak te raken. Het personeel kon de situatie samen met de politie na een paar uur ontmijnen.

"Het gevangenispersoneel heeft eerst geprobeerd om met hen te onderhandelen zodat ze van de wandeling toch zouden terugkeren naar de vleugel. Daar hebben de gedetineerden vernielingen aangebracht waardoor de hulp van de politie moest worden ingeroepen", legt de woordvoerder van het Gevangeniswezen, Kathleen Van De Vijver, uit. Na een aantal onrustige uren, werden de gevangenen uiteindelijk allemaal weer opgesloten in hun cel. "We gaan vandaag evalueren hoe groot de materiële schade exact is. Er is geen fysieke agressie gebruikt tegenover het personeel of de politie."

Verhuizing naar Haren

Volgende maand verhuizen de gedetineerden die momenteel in Vorst verblijven naar de nieuwe gevangenis in Haren. Vermoedelijk deed de onzekerheid daarover de gemoederen gisteren hoog oplaaien. "Het onbekende maakt dat ze ongerust zijn en met veel praktische vragen zitten waar wij niet meteen een antwoord op kunnen geven. Maar dat neemt niet weg dat hun reactie daarop volledig buitensporig was. Dat gedrag kunnen we onmogelijk goedkeuren", aldus nog Van De Vijver.

Meest gelezen