BanksPhotos

Moeder en twee kinderen uit Etterbeek lopen CO-vergiftiging op nadat ze barbecue hadden gebruikt als verwarming

In Etterbeek hebben een moeder en haar twee kinderen een CO-vergiftiging opgelopen. Het gezin gebruikte een barbecue als verwarmingstoestel in de keuken van hun woning. De moeder en de twee kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar niemand verkeert in levensgevaar.

"Onze vrees is gisteravond spijtig genoeg waarheid geworden", steekt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer van wal. Het korps werd gisteravond opgeroepen voor een CO-vergiftiging in een appartement op het Vier Augustusplein in Etterbeek. "Een barbecue of vuurschaal mag je echt nooit binnen gebruiken", waarschuwt Derieuw. Bij de verbranding komen koolstofmonoxide (CO) en andere gassen vrij en die veroorzaken vergiftigingen." CO is een gas zonder geur, kleur of smaak dus je kan het niet altijd op tijd opmerken. Als meerdere personen gelijktijdig last krijgen van onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid of duizeligheid kan je best meteen een raam open zetten en het verwarmingstoestel dat mogelijk defect is uitschakelen.

Een barbecue of vuurschaal mag je echt nooit binnen in huis gebruiken

Walter Derieuw, brandweer Brussel

De brandweer wordt de laatste weken regelmatig opgeroepen voor een CO-vergiftiging. Nu het buiten kouder wordt, gebruiken veel gezinnen hun verwarmingstoestellen opnieuw voor het eerst sinds afgelopen winter. Boilers en verwarmingsketels die slecht functioneren kunnen voor CO-gassen zorgen door een slechte verbranding. Mede omwille van de hoge energieprijzen proberen mensen ook alternatieven te zoeken voor de klassieke verwarming. De brandweer raadt aan om nooit barbecues of vuurschalen binnenshuis te gebruiken en om verwarmingsketels indien nodig te laten controleren door een expert.

Meest gelezen