Radio 2

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote heeft zich "in staat van belangenvermenging" geplaatst, stelt Audit Vlaanderen

Volgens een rapport van Audit Vlaanderen heeft Ward Vergote (VISIE), burgemeester van Moorslede, zich "in een staat van belangenvermenging" geplaatst. Vijf jaar geleden kocht hij op een openbare verkoop een stuk landbouwgrond in de gemeente dat later ambachtelijke zone zou worden. Info die de burgemeester op voorhand had, waardoor hij bij de verkoop ervan 200.000 euro winst maakte.

Het rapport en onderzoek van Audit Vlaanderen komt er na de aan- en verkoop van een stuk landbouwgrond door Vergote in de gemeente Moorslede. Hij kocht dat stuk grond vijf jaar geleden op een openbare verkoop, wetende dat de grond ambachtelijke zone zou worden. Twee jaar na de aankoop kreeg de grond effectief een nieuwe bestemming en verkocht de burgemeester het met 200.000 euro winst. Het rapport stelt dat hij dus met voorkennis handelde.

Burgemeester niet onder de indruk

De burgemeester zelf blijkt niet echt onder de indruk van het rapport en beweert zelfs dat hij gerustgesteld is. “In het verslag staat dat ik geen malafide bedoelingen had. Alle beschuldigingen kunnen teruggebracht worden naar een paar beraadslagingen waarop ik aanwezig was. Maar mijn aanwezigheid heeft geen invloed gehad op de omvorming van landbouwgrond naar ambachtelijke grond. Het is onwaarschijnlijk en ondenkbaar dat het dossier door mijn aanwezigheid een andere wending zou gekregen hebben.”

Vergote voegt er nog aan toe dat hij het rapport van Audit Vlaanderen zwak, onvolledig en slordig vindt en dat het volgens hem gebaseerd is op veronderstellingen.

Naar de gouverneur

Ondertussen heeft Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD) beslist om burgemeester Vergote en zijn schepenen onder verscherpt toezicht te zetten. Binnenkort worden ze ook bij de gouverneur van West-Vlaanderen verwacht voor uitleg en het is niet uitgesloten dat de zaak nog een gerechtelijk staartje krijgt. 

Meest gelezen