© Jonathan Bävman

Zweedse papa's tonen hoe zij zorg voor kinderen en huishouden overnemen

De Zweedse fotograaf Johan Bävman startte in 2015 met een portrettenreeks van Zweedse papa's die ervoor kozen om de zorg voor hun kinderen op zich te nemen. Zo wil de fotograaf gendergelijkheid promoten en mannen en vrouwen aanmoedigen om hun verantwoordelijkheid als ouders te delen. Recent postte hij een inspirerende video waarin hij zelf ook de rol van actieve vaderfiguur op zich neemt.

VVA

Zweden heeft één van de meest vrijgevige ouderschapsverlofstelsels ter wereld. Het huidige systeem laat ouders toe om in totaal 480 dagen thuis te blijven. Om gendergelijkheid te stimuleren heeft de Zweedse overheid daarbovenop een 'gelijkheidsbonus' in het leven geroepen. Ouders die ervoor kiezen om hun verlofdagen gelijk onder elkaar te verdelen, krijgen hierdoor een hogere bonus. Desondanks doet slechts veertien procent van de Zweedse ouders dit.

Daar wilde de fotograaf Johan Bävman graag verandering in brengen. Daarom startte hij een fotoproject, waarbij hij vaders die er bewust voor kozen om thuis te blijven om de zorg voor de kinderen en het huishouden op zich te nemen een tijdlang te volgen. Hij hoopt hiermee andere mannen te inspireren, zowel in Zweden als hierbuiten: "Het gaat er niet om om helden te creëren, maar om rolmodellen te creëren," benadrukt hij in het filmpje.

Verder vermeldt hij nog dat zich liet inspireren tot de reeks op het moment dat hij zelf thuis was bij zijn pasgeboren zoontje en tot zijn verbazing in een onderzoek gelezen had dat kinderen hun vader pas op de vijfde plaats plaatsen als ze troost zoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer