Regering maakt 150 personeelsleden vrij om Fedasil bij te staan

De kern heeft beslist om Fedasil te helpen door op korte termijn 150 extra personeelsleden vrij te maken. De federale regering is blijkbaar tot het besef gekomen dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor de huidige crisis in de asielopvang. Die is de voorbije dagen in een stroomversnelling geraakt, nu er ook niet-begeleide minderjarigen en gezinnen met kinderen noodgedwongen op straat moeten slapen omdat Fedasil niet in staat blijkt om opvang te bieden. "Onaanvaardbaar", klonk het vanmorgen bij de groene vicepremiers.

Al maanden waarschuwen organisaties als Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat het aan het mislopen is in de asielopvang. Het begon met alleenstaande mannelijke asielzoekers die bij gebrek aan opvang buiten moesten slapen. Deze week is er een nieuw dieptepunt bereikt, nu blijkt dat ook minderjarigen en gezinnen met kleine kinderen in de kou blijven staan. Blijkbaar is er niet alleen een tekort aan opvangplaatsen, maar kampt ook Fedasil met een personeelstekort.

"Het is onaanvaardbaar", zei vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) vanmorgen in "Matin première", bij de Franstalige omroep RTBF. "We moeten deze kwestie op de agenda van de kern van volgende week zetten." Vicepremier Petra De Sutter (Groen) wil niet wachten. "Eerst was het idee om het volgende week te doen, maar ik denk dat het duidelijk is dat dit echt geen uur langer kan wachten", liet ze optekenen voor het begin van de bijeenkomst van de kern vanmorgen.

Voor vicepremier Petra Sutter (Groen) kan er niet snel genoeg een oplossing komen.

Videospeler inladen...

Ik heb begrepen dat er honderden mensen nodig zijn om acuut de nood te lenigen. We zullen er alles aan doen om dit cijfer te bereiken

Vicepremier Petra De Sutter (Groen)

De kern heeft nu beslist om op korte termijn 150 mensen vrij te maken via andere overheidsdiensten. Maatregelen op langere termijn bespreekt de regering volgende week.

De Sutter denkt aan het detacheren van personeel van andere diensten naar Fedasil: van bij Defensie, de Civiele Bescherming, de brandweer of andere hulpdiensten, maar ook van bij het ambtenarenapparaat. "Ik heb begrepen dat er honderden mensen nodig zijn om acuut de nood te lenigen. We zullen er alles aan doen om dit cijfer te bereiken." De Sutter sluit zelfs verplichte detachering niet uit.

"Dat de regeringspartners personeel beschikbaar gaan maken is alvast een goede zaak", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V). "De huidige instroom is hoog. Dat zijn de nuchtere cijfers. Ik duw vandaag op de Raad in Luxemburg op Europese oplossingen om de instroom via de Westelijke Balkan route aan te pakken. Ik vind het niet normaal dat mensen visumvrij kunnen reizen naar een buurland van de EU en dan een mensensmokkelaar betalen om over de grens te raken. Dat moet stoppen."

Meest gelezen