Merijn Geerts

Ultraloper Merijn uit Wilsele loopt wereldkampioenschap "backyard" in Kasterlee: "Vorige wedstrijd duurde 90 uur aan een stuk"

Morgen strijden in Kasterlee 15 Belgische atleten mee voor de wereldtitel in het "backyard lopen". Tijdens zo'n loopwedstrijd moeten deelnemers elk uur een ronde afleggen van 6 kilometer en 706 meter, tot er nog maar één iemand overblijft. Wereldrecordhouder Merijn Geerts uit Wilsele is één van de grote favorieten uit het Belgische team.

Na een succesvolle wedstrijd in 2020, waar het Belgische team de eerste prijs binnenhaalde, doet ons nationale team met 15 Belgen dit jaar opnieuw mee met het wereldkampioenschap backyard. De wedstrijd begint nu zaterdag 15 oktober om 14 uur en vindt plaats in Kasterlee. 

Teams uit de verschillende landen zullen tegelijkertijd beginnen lopen, maar elk in hun eigen land. Ultraloper Merijn is voor ons land één van de sterkhouders. Hij verpulverde in mei van dit jaar nog het individuele wereldrecord op de "Backyard Masters" in Duitsland.

"De snelheid waarmee je loopt, is bij backyard wedstrijden niet van belang. Wat wel uitmaakt, is hoeveel rondjes het team in totaal kan lopen", legt Merijn uit. De deelnemers kunnen de overgebleven tijd van elk uur gebruiken om iets te eten, drinken of om wat uit te rusten. Het team dat als laatste overblijft - en dus het meeste rondjes heeft gelopen - wint de wedstrijd.

Ik zal op voorhand veel moeten slapen om klaar te zijn voor de wedstrijd

Merijn Geerts, deelnemer van het Belgische landsteam

"Een ronde op zich is niet zo lang", zegt Merijn, "maar een wedstrijd kan in totaal behoorlijk lang doorgaan. In mei brak ik het wereldrecord: toen heb ik 90 uur na elkaar gelopen. Dat was goed voor 603 kilometer in totaal. Om me voor te bereiden op deze wedstrijd zal ik vooraf vooral veel slapen, al moet je natuurlijk ook erg fit zijn om te kunnen winnen", besluit de atleet.

Meest gelezen