Slim, gewelddadig en een masterdiploma criminologie: drugsbaron Flor Bressers uitgeleverd aan België, wie is de "vingerknipper"?

Drugsbaron Flor Bressers zit in een Belgische cel. Hij is vanuit Zwitserland uitgeleverd aan ons land. De 36-jarige man was jarenlang op de vlucht. Hij wordt aanzien als één van de grootste cocaïnesmokkelaars in ons land. Zijn naam werd genoemd als brein achter de poging tot ontvoering van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), iets wat hij ontkent. Slim en gewelddadig, een masterdiploma criminologie en "de vingerknipper" als bijnaam: wie is Flor Bressers?

Flor Bressers werd begin dit jaar opgepakt in Zwitserland. Hij verbleef en leefde er onder een valse naam, samen met zijn vrouw en kind. "De arrestatie was het resultaat van een maandenlange en intensieve klopjacht op de voortvluchtige", klonk het toen bij het parket Antwerpen.

Daarvoor was hij sinds 2020 voortvluchtig. Sinds 2021 prijkte hij op de Belgische én Europese Most Wanted-lijst, omdat hij gezocht werd in twee grote drugsonderzoeken én bekend stond als gewelddadig en gevaarlijk. 

Bij zijn arrestatie in Zwitserland zou hij geen verzet hebben geboden. 

Gerechtelijk verleden

Op die Most Wanted-lijsten was Bressers niet zomaar beland. Het opsporingsbericht dat over hem werd verspreid, was een gevolg van een veroordeling in maart 2020. Het hof van beroep in Antwerpen gaf hem toen 4 jaar effectieve gevangenisstraf voor diefstal met geweld in bende, afpersing met wapens en onwettige vrijheidsberoving met doodsbedreiging. De feiten waarvoor hij veroordeeld werd, dateerden van februari 2016. Volgens het hof zou Bressers toen "zeer gewelddadige feiten" hebben gepleegd tegenover het slachtoffer. Het slachtoffer/de gegijzelde was een andere drugscrimineel.

In een verder verleden werd Bressers al twee keer veroordeeld door de correctionele rechtbank voor inbreuken op de drug- en wapenwetgeving. 

Daarnaast kan zijn naam ook gelinkt worden aan verschillende gerechtelijke onderzoeken in Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Telkens gaat het om zware georganiseerde criminaliteit, zoals onderzoeken naar internationale drugssmokkel waarbij geweld werd gebruikt. 

Zo is Bressers ook een van de hoofdverdachten in het drugsonderzoek naar de firma Kriva Rochem. Dat is een Antwerps bedrijf dat tonnen cocaïne verstopte in ladingen mangaanerts en die dan naar Nederland vervoerde. 

Ook de operatie Sky ECC -waarbij de politie erin slaagde om telefoons te kraken die vaak gebruikt worden door criminele organisaties- bevestigde alleen maar dat Flor Bressers een van de grote namen is in het drugsmilieu.

"De vingerknipper"

Dat Bressers geweld niet schuwt, leverde hem al de bijnaam "de vingerknipper" op. Zo werd hij ooit vervolgd omdat hij verdacht werd van het knippen van de vingers van een Nederlandse crimineel (mét een snoeischaar), al werd hij daar uiteindelijk voor vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs. Hij wordt ook wel eens "de universitair" genoemd, dat heeft hij dan weer te danken aan zijn masterdiploma criminologie.

BEKIJK - De Journaal-reportage over de uitlevering van Bressers aan België:

Videospeler inladen...

Meest gelezen