Rapport klaar over grondaankoop door burgemeester van Sint-Truiden Jelle Engelbosch (N-VA): "Op deze manier kan er geen eed worden afgelegd"

Het rapport van Audit Vlaanderen, een forensische audit, over waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) van Sint-Truiden is klaar. Het is onder het schepencollege en ook onder de gemeenteraadsleden verdeeld. De precieze informatie mogen de raadsleden niet bekend maken. Maar meerdere raadsleden van CD&V en Vooruit geven aan gechoqueerd te zijn en niet meer achter de eedaflegging van Engelbosch te staan. Zelf zegt hij dat het rapport hem vrijpleit en dat hij vertrouwen heeft in het verdere onderzoek.

Een week geleden werd Jelle Engelbosch (N-VA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Sint-Truiden, nadat Veerle Heeren (CD&V) haar ontslag had gegeven. Zij was betrokken bij verschillende schandalen in de stad, maar ook haar opvolger Jelle Engelbosch - die de eed bij de gouverneur nog niet heeft afgelegd - is niet onbesproken. Audit Vlaanderen heeft een onderzoek gevoerd naar een perceel grond dat hij van de kerkfabriek van Velm heeft gekocht - volgens de oppositie door voorkennis aan een te lage prijs - en de resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend. 

© Radio 2

Dit is absoluut niet goed voor het imago van de stad

Carl Nijssens, gemeenteraadslid CD&V

Schijn van belangenvermenging

De resultaten van het onderzoek zijn verdeeld onder de gemeenteraadsleden en het schepencollege, maar de precieze informatie mogen de raadsleden niet bekendmaken. Carl Nijssens van CD&V uit wel al hoe gechoqueerd hij is. "Ik kan niet veel zeggen, maar er is sprake van een schijn van belangenvermenging en een meerwaarde creëren op grond. Dit kan niet door de beugel." 

Ook Gert Stas van oppositiepartij Vooruit, die de oorspronkelijke klacht indiende, is geschrokken. "Ik ben tevreden over het werk van Audit Vlaanderen. Het resultaat geeft duidelijk aan dat de kerkfabriek, de notaris, de schatter en de controlerende overheid fouten hebben gemaakt en dat allemaal in het voordeel van Engelbosch", zegt hij. "Er is minstens een schijn van belangenvermenging en er is zelfs een vermoeden dat er strafbare feiten zijn gepleegd, want het dossier is overgemaakt naar de cel van corruptiebestrijding."

Geen vertrouwen in eedaflegging

"Het gaat grote politieke gevolgen hebben voor de meerderheid. Dit is absoluut niet goed voor het imago van de stad", gaat Nijssens verder. Ook Ingrid Kempeneers (CD&V), ooit ook waarnemend burgemeester in Sint-Truiden, heeft niet veel vertrouwen meer in deze werking. "Het is moeilijk, maar we gaan opnieuw rond de tafel moeten zitten en kijken hoe de rust écht kan terugkeren. Alles moet opnieuw van nul beginnen, want zo kan er voor ons geen eed worden afgelegd door Engelbosch. De kaarten zijn opnieuw geschud, we moeten bekijken hoe we met deze coalitie kunnen verder werken." 

Gert Stas is het daarmee eens. "Zo kan er geen sprake zijn van een eedaflegging. Ik denk dat het schepencollege elkaar eens moet aankijken en nadenken hoe de rust echt kan terugkeren." 

In het rapport komt naar voor dat ik mijn politieke functie niet heb misbruikt voor een private aankoop

Jelle Engelbosch (N-VA), burgemeester Sint-Truiden

Engelbosch zegt nog recht in zijn schoenen te staan

Jelle Engelbosch zelf bevestigt dat het rapport bezorgd is, maar hij wil verder enkel schriftelijk reageren. "Na tien maanden onderzoek stelt Audit Vlaanderen duidelijk dat er nergens aanwijzingen zijn gevonden van enige beïnvloeding, niet op de prijs, noch over de aankoopprocedure. Het is gangbaar dat de doorverwijzing omwille van mogelijke “schijn van belangenvermenging” in dit soort kwesties wordt opgenomen om het onderzoek verder te kunnen laten lopen." 

Engelbosch geeft ook nog aan recht in zijn schoenen te staan. Hij zegt dat uit het rapport niet naar voren komt dat hij zijn politieke functie heeft misbruikt voor een private aankoop. Zijn notaris heeft hem ook altijd verzekerd dat alles correct verliep. 

"Engelbosch kan zeggen wat hij wil, maar in het dossier is sprake van 3 grove overschrijdingen van de deontologische code", benadrukt Stas. "Dat is waardoor Veerle Heeren haar ontslag heeft gegeven, en nu is er sprake van 3 overschrijdingen én is het dossier doorgegeven aan het gerecht. Als je al deze feiten op een rijtje zet, lijkt het me moeilijk om nog door te gaan." 

Engelbosch gaf aan alle vragen van collega's te zullen beantwoorden. "Ik hoop dan ook dat de onterechte reputatieschade snel kan stoppen."

Meest gelezen