In 2019 verhuisde Pater Herman noodgedwongen naar het woonzorgcentrum omdat het klooster van de minderbroeders in Sint-Truiden de deuren sloot. © Jozef Croughs

Pater Herman Hansen overleden in Sint-Truiden: “Museum De Mindere was zijn levenswerk”

SINT-TRUIDEN -

In Sint-Truiden is pater Herman Hansen (95) overleden. Tot het einde van zijn leven was hij gepassioneerd door zijn levenswerk, het Truiense museum De Mindere.

Jozef Croughs

Museum De Mindere beheert het religieus erfgoed van de minderbroeders en van andere franciscaanse congregaties. Het maakt deel uit van de Truiense minderbroederssite: dat omvat een barokke kerk met crypte en kapel, een klooster en resten van oude stadmuren. Het museum schetst een beeld van de 800-jarige historie van de franciscanen. Het bekommert zich om het franciscaanse erfgoed over Vlaanderen. De collectie bestaat onder meer uit diverse beelden, religieus vaatwerk, devotievoorwerpen, relieken en schilderijen. 

 ©  Jozef Croughs

Katanga

Zelf woonde pater Herman 41 jaar in het minderbroederklooster. “Het was zijn thuis”, zegt Frans Cuypers, de laatste gardiaan van het klooster. Hansen, afkomstig uit Henis (Tongeren), werd in 1953 tot priester gewijd, maar werd dan missionaris in Belgisch Congo, in 1955. “In Kolwezi, dat deel uitmaakt van de provincie Katanga, hielp hij gedurende 20 jaar mee bij de uitbouw van het onderwijsnet voor Europese kinderen. Maar in 1975 werd hij teruggeroepen naar het klooster in Sint-Truiden, waar hij 12 jaar de leiding nam als gardiaan. Binnen de orde van de Vlaamse minderbroeders was hij van 1977 tot 1998 econoom.” In 2019 verhuisde pater Herman noodgedwongen naar het woonzorgcentrum omdat het klooster van de minderbroeders in Sint-Truiden de deuren sloot. Er waren geen roepingen meer en financieel was het ook niet langer houdbaar. De pater overleed deze week in woonzorgcentrum Home Elisabeth.

Opmerkelijk geheim

In een interview in 2019 met HBvL gaf pater Herman Hansen een opmerkelijk geheim prijs. Tijdens het gesprek viel een boek op dat er zeer oud uitzag, handgebonden met bruin verkleurde bladeren en een sierlijk lettertype: “Wat ik nu zal vertellen, heb ik nog nooit aan iemand verteld, omdat ik ook niemand in de problemen wil brengen. Maar toch is het belangrijk voor de stadsgeschiedenis, denk ik. Een broeder-portier heeft dag na dag geregistreerd wie er onder de kloosterkerk werd begraven. De eerste naam dateert uit 1266, de laatste uit 1796, toen Napoleon de privé-begraafplaatsen heeft verboden. Onder deze kerk zijn dus zo’n 500 tot 600 mensen begraven. Ik vermoed dat het vooral om gegoede Truienaren gaat, die ook als weldoener hebben bijgedragen aan de bouw van de eerste Sint-Annakerk en later aan de Minderbroederskerk”, verklapte hij.

LEES OOK. Mysterie in Sint-Truiden: liggen 600 mensen begraven onder Minderbroederskerk?

De plechtige uitvaart van de minderbroeder vindt zaterdag 22 oktober om 10.30 uur plaats in de Sint-Jacobskerk van Schurhoven. De begroeting vindt eveneens zaterdag plaats in de Sint-Jacobskerk, voorafgaand aan de eredienst, om 10.15 uur.

 ©  Jozef Croughs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer