AFP or licensors

Corona-experts maken "winterplan" bekend: minder PCR-testen, meer vaccins en "goede gewoontes"

PCR-testen om het coronavirus op te sporen, zullen dit najaar niet meer systematisch afgenomen worden. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Om de verspreiding tegen te gaan, wordt vooral gekeken naar vaccinatie en "goede gewoontes" zoals thuisblijven bij symptomen of een mondmasker dragen en afstand houden. "Dit seizoen zal getekend worden door een combinatie van virussen, maar goede gewoontes helpen tegen alle virussen", vat viroloog Steven Van Gucht samen. 

De herfstgolf van het coronavirus neemt op dit moment in kracht af, maar dat betekent niet dat we al van het virus verlost zijn. De hele herfst en winter zullen we nog te maken krijgen met opeenvolgende coronagolfjes, voorspellen experts. De komende weken zullen bovendien nog andere virussen de ronde doen.

"Het seizoen van de ademhalingsvirussen is aangebroken", vat Sciensano-viroloog Steven Van Gucht het vandaag samen tijdens een persconferentie over het "winterplan" voor corona. "Op dit moment zien we vooral een stijging van Covid-19, de stijging van RSV of griep moet nog beginnen."

Het seizoen van de ademhalingsvirussen is aangebroken

Viroloog Steven Van Gucht

"Dat toont aan dat het coronavirus nog een grote besmettelijke kracht heeft en dus nog niet als een endemisch virus bestempeld kan worden", gaat Van Gucht verder. Volgens hem mogen we ons blijven verwachten aan aanhoudende druk op de zorg en ook het opduiken van een nieuwe variant is niet uitgesloten. 

"Dat moet ons niet verontrusten of verrassen, maar we mogen de impact ook niet negeren of minimaliseren. Er zijn nog steeds eenvoudige dingen die we kunnen doen om het aantal zieken en afwezigen op het werk te beperken", aldus Van Gucht.

Vaccinatie

De eerste en belangrijkste maatregel: vaccinatie tegen het coronavirus. Op dit moment worden in Vlaanderen volop tweede boosters gegeven. Die zijn aangepast aan de laatste varianten van het coronavirus. In het bijzonder 50-plussers, mensen met een verlaagde immuniteit en zorgverleners worden aangeraden een herfstbooster te gaan halen.

Die tweede booster is zinvol, dat bevestigen verschillende studies, licht vaccinoloog Pierre Van Damme toe. "De tweede booster zet een soort van reset-knop aan in onze immuniteit en brengt ons terug naar de situatie zoals na de eerste booster. Ondanks de circulatie van nieuwe, meer uitdagende varianten, zien we dat we met de tweede booster onze immuniteit terugwinnen tegen ziekte." 

"Voor 1 november willen we iedereen de kans geven voor een tweede booster. In Vlaanderen gaan we daarin slagen", stelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Nog iets minder dan 100.000 mensen moeten uitgenodigd worden. Iedereen zal ruimschoots de tijd hebben om voor 1 november een afspraak te maken."

Goede gewoontes

Daarnaast moeten we een aantal goede gewoontes kweken, zegt Van Gucht. Wie ziek is of symptomen heeft (bijvoorbeeld hoesten en niezen), blijft het beste thuis. Als dat niet kan, draag je buitenshuis een mondmasker en bewaar je afstand van anderen. Dat doe je zolang je klachten hebt.

Het grootste verschil met de maatregelen bij eerdere golven is dat het gebruik van PCR-testen beperkt wordt. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid afgelopen woensdag beslist. Het is dus niet meer nodig om er één aan te vragen als je een hoogrisicocontact had of je ziek voelt. Antigeentesten bij de apotheek of zelftesten kunnen wel altijd en worden ook aangeraden bij symptomen of ziekte.

Maar ook als je zelftest negatief is, blijf je best thuis als je symptomen hebt. "We willen dat je je gedrag aanpast in functie van de symptomen en niet enkel op basis van een testresultaat", stelt Van Gucht. "Een negatieve zelftest sluit besmetting immers niet uit."

We willen dat je je gedrag aanpast in functie van de symptomen en niet enkel op basis van een testresultaat

Test je positief, dan ga je uiteraard nog steeds in isolatie (voor zeven dagen) en draag je daarna nog drie dagen een mondmasker. Als je symptomen blijven aanhouden, contacteer dan de huisarts. Die kan dan beslissen welke test aangewezen is.

De nieuwe gewoontes moeten ons helpen om zoveel mogelijk virussen in te perken. "Dit seizoen zal getekend worden door een combinatie van virussen, maar goede gewoontes helpen tegen alle virussen", vat Van Gucht samen.

Meest gelezen