©  jeffrey roos

Eric (62) ontsnapte net bij gasexplosie Oostende: “Ik vreesde de afgelopen dagen al dat er echt iets zou gebeuren, en kijk”

Een dag na de gasexplosie in de Christinastraat en Ooststraat in Oostende blijft het hele gebied rondom een ontoegankelijk slagveld. De geëvacueerde bewoners komen schuchter een kijkje nemen. Elk met een eigen verhaal over wat ze gezien hebben: “Ik kan dat beeld van die agent niet van mijn netvlies krijgen.”

Annelies Baeten, Jeffrey Roos, Junior Verbeke en Dirk Coosemans

Eric Depoorter (62) bewoonde het nu compleet verwoeste appartement aan de Ooststraat 6, vlakbij de explosie. “Ik rook al een hele maand een gasgeur, en soms ook mazout. Dat was heel hinderlijk en ik had het al gemeld aan de politie die beloofde om eerstdaags eens te komen kijken. Ik vreesde de afgelopen dagen dat er echt iets zou gebeuren, en kijk. Alles is verwoest.”

Gepoetst

Op het moment van de feiten had Eric net zijn appartement gepoetst. Er was wat gedoe op straat. “Ik ging aan het raam kijken en zag hoe hulpdiensten aan de overkant van de straat de mensen naar buiten sommeerden. Een brandweerman die me in het oog kreeg, deed dan teken dat ik weg moest gaan van het raam. Ik gehoorzaamde, ging de trap af en dan was er die knal”.

Eric toont een foto van zijn verwoeste appartement ©  jeffrey roos

De man kon ontkomen. “Ik mag voorlopig niet terug naar mijn zwaar beschadigde appartement en verblijf bij mijn zus”. De man moet pillen nemen voor zijn migraine en zwakke hart. “Maar die liggen nog op het appartement. Ik weet niet wat gedaan.”

LEES OOK. Geen nieuwe slachtoffers gevonden na gasexplosie in Oostende: vier gebouwen onbewoonbaar verklaard

En er zijn nog emotionele redenen waarom hij graag tenminste voor even naar zijn appartement zou terugkeren. “De urne met de asse van mijn overleden man staat daar nog, in het stof. Ik word er heel verdrietig van.”

Verschroeid

Cafébaas Frank Verwaerde (57) die om de hoek café houdt zag verschrikkelijke taferelen. “Ik hoorde die luide knal en dacht dat het een aardbeving was want de grond beefde. Ik ben naar buiten gelopen en zag daar op een zitbankje die agent die gewond geraakt is. Hij zat daar voorover gebogen. Zijn gezicht kon ik niet zien maar zijn handen waren verbrand en zijn haar op zijn hoofd was helemaal verschroeid. Zijn collega’s rondom hem probeerden op hem in te praten om hem bij bewustzijn te houden. Ik ben onmiddellijk naar mijn café gelopen, heb bakken met koud water gevuld, heb er doeken ingelegd en ben dan naar die politiemensen gegaan”.

“Ze hebben de natte doeken om zijn hoofd gelegd. Het was heel erg. Ik kan dat beeld van die gewonde agent niet van mijn netvlies krijgen. De politiemensen hebben me nadien nog gezegd dat als ik hulp nodig had ik steeds naar het bureau mocht komen voor slachtofferhulp. Ik ga nog zien.” De gewonde politieman is Fabrice R, papa van twee kindjes, zo vernamen we.

Kraanman

Ook de collega’s van de betrokken kraanman, die wellicht het gaslek veroorzaakt heeft waren deze ochtend ter plekke. “Onze collega is heel aangeslagen. Hij heeft dit niet gewild. Hij heeft een verklaring afgelegd bij de politie en mocht om half tien naar huis. Hij heeft heel bereidwillig meegewerkt.”

Lees ook. Alsof de gevolgen van de gasexplosie nog niet erg genoeg waren: vallende brokstukken veroorzaken waterlek