Jordi Belin bij het ‘Monument van het Mijnverleden’. ©  Boumediene Belbachir

Verbreekt Patro-doelman Jordi Belin tegen Ninove zijn record?

Wat hebben het ‘Monument van het Mijnverleden’ van Maasmechels kunstenaar Pollie Gregoor en de Patro-defensie gemeen? Ze zijn beiden ijzersterk. Zaterdagavond tegen Ninove start doelman Jordi Belin immers aan zijn 471ste (!) minuut op een rij zonder tegendoelpunt. “Niet alleen mijn verdienste of die van de defensie, maar die van de hele ploeg”, blijft hij bescheiden.

Jos Miscoria

Jordi Belin (27) herhaalt tijdens ons interview nog meerdere keren dat hij “liever low profile blijft”. Maar dat wordt moeilijk met zijn intussen toch imposante statistieken. Oordeel zelf.

Record

Sinds zijn debuut in de zomer van 2018 verzamelde Belin in competitieverband al 38 clean sheets. Hij kroonde zich ook al eens tot minst gepasseerde doelman van Tweede Amateur en vorig jaar in Eerste Nationale zelfs van alle nationale reeksen.

Vorig seizoen telde Belin al eens vijf clean sheets op rij. De voorbije vijf wedstrijden slikte hij opnieuw geen tegendoelpunt, dus kan hij tegen Ninove zijn persoonlijk record verbreken. “Daar ben ik echt niet mee bezig”, herhaalt de doelman. “Alleen het collectieve telt en zorgt voor resultaten. Knap toch hoe onze aanvallers, flankspelers en middenvelders mee verdedigen. Dit toont de uitstekende groepsmentaliteit. Dat dit er elk seizoen opnieuw ingepompt wordt, ook bij de nieuwkomers, mag je op rekening zetten van coach Stijnen. Net zoals de prima organisatie die hij telkens weer neerzet en op punt stelt. Het hart van de defensie, met Renson, Corstjens en mezelf, is nu al jaren hetzelfde en dat zorgt voor automatismen. Hoe minder werk ik als doelman heb, hoe belangrijker het is om die focus te houden. Gelukkig geven coaches Stijnen en Fred Hermans, die het zelf allemaal meemaakten, me goede tips.”

Leraar LO

In het begin van dit jaar gaf Belin zijn interimjob als leraar LO op voor het profvoetbal. “Ik was op mijn zeventiende al prof bij White Star”, vertelt hij. “Mensen zien enkel het mooie van een profvoetballer, maar beseffen niet hoe veel werk er geleverd moet worden. Maar ik klaag niet en geniet van elk vrij moment om mijn zoontje Matthis, zopas één jaar geworden, van dichtbij te zien opgroeien.”

PATRO: Gueroui keert terug uit schorsing, nu zit Kis op de strafbank.

Kern: Amoah, Bamona, Belin, Bounou, Corstjens, Cuypers, Dijkhuizen, Ferber, Gueroui, Hamm, Kenne, Kokkinis, Milts, Pietermaat, Renson, Sam Bruce, Valcke, Verburgh, Vandergeeten, Verlinden. (jmi)