©  AFP

Trump lijkt niet van zin te zullen getuigen over rol in bestorming van het Capitool: “Commissie van valsspelers en schurken”

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft daags na de dagvaarding om te getuigen voor de commissie van het Huis over de bestorming van het Capitool, officieel gereageerd. Hij noemde het negenkoppige commissie een panel van “heel partijdige politieke valsspelers en schurken”.

joro
Bron: Washington Examiner, Washington Post

Aan het einde van de voorlopig laatste zitting van de commissie in het Amerikaanse Congres die de waarheid probeert bloot te leggen over wie schuld treft aan de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, schaarden alle negen leden zich achter een officiële dagvaardiging van de voormalige president. In de voorbije hoorzittingen toonden zij onomstotelijk aan dat Trump een zware verantwoordelijkheid droeg in het aanwakkeren van de rellen en van het doelbewust wekenlang bestrijden van de correcte uitslag van de presidentsverkiezingen.

LEES OOK. Onderzoekscommissie naar bestorming Capitool stemt unaniem om Donald Trump te dagvaarden: “Hij leidde poging om Amerikaanse democratie omver te werpen”

Vrijdag stuurde het team van Trump een mededeling van vijftien pagina’s de wereld in, waarin de geloofwaardigheid van de onderzoekscommissie met de grond gelijk wordt gemaakt. De commissie waarin negen leden van het Huis van Afgevaardigden zetelen, waaronder zeven Democraten en twee Republikeinen, bestempelt hij als “een groep van heel partijdige politieke valsspelers en schurken”. Het Congres kreeg ervan langs omdat dit onderzoek, wat Trump afdoet als een “poppenkast en een heksenjacht”, financiert.

In de brief, die gestuurd werd naar Bennie Thompson, de Democratische voorzitter van de commissie, herhaalde Trump zijn valse beweringen over fraude bij de presidentsverkiezingen van 2020. “De presidentsverkiezing van 2020 was opgezet spel en werd van mij gestolen”, luidt het al in de eerste zin.

Uit de brief valt af te leiden dat Trump niet van zin is om in te gaan op de dagvaarding en fysiek te verschijnen voor de onderzoekscommissie. Experten verwachten dan ook dat Trump die zal aanvechten voor de rechtbank, en zal aanwenden dat een voormalige president niet kan worden verplicht om voor een congrescommissie te getuigen. Als Trump effectief de gerechtelijke mallemolen in gang zet, kan het nog tot na Nieuwjaar duren eer duidelijk is of de rechtbank hem al dan niet zal verplichten te getuigen. De kans is reëel dat tegen dan een Republikeinse meerderheid aan de macht is in het Huis, die de commissie zal ontbinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER