Al twee dagen stroomstoring in gevangenis van Brugge: "Grote impact op onze werking"

In de gevangenis van Brugge is voor de tweede dag op rij de stroom uitgevallen. Deze morgen was er opnieuw elektriciteit via noodgeneratoren, maar eventjes zijn ook die generatoren uitgevallen. Dankzij een nieuwe, externe noodgenerator is er ondertussen weer stroom. Een oorzaak voor de storing is nog niet bekend. 

De Regie der Gebouwen, de technische dienst en een externe firma zijn gisteren de hele dag bezig geweest om de eerste stroomstoring op te lossen. Dat is gisterenavond deels gelukt door over te schakelen op noodgeneratoren, maar deze namiddag zat de gevangenis opnieuw zonder stroom door een storing bij die generatoren.

"De gevangen zaten gewoon in hun cel", vertelt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "De deuren konden manueel geopend worden, maar de gedetineerden hadden geen stroom, geen verwarming, geen licht, geen tv en geen telefonie. Dat heeft een grote impact op onze werking, want zonder elektriciteit kan er geen enkele activiteit doorgaan. De gedetineerden moeten een hele dag in hun cel blijven." 

Een technische ploeg kwam ter plaatse om het probleem op te lossen. De gevangenis wilde absoluut niet de nacht ingaan zonder stroom. Nu heeft de gevangenis een externe noodgenerator gevonden om toch het weekend te overbruggen. Maandag wordt het probleem dan echt grondig aangepakt. 

De gevangenis kreeg ondersteuning van de politie. "Dat is bijstand voor de veiligheid en de politie staat vooral aan de buitenkant van de gevangenis", legt Van De Vijver uit. "Daardoor zijn de gevolgen voor de veiligheid beperkt gebleven. Momenteel onderzoeken we ook nog de oorzaak van het probleem." 

Meest gelezen