Zo wil de regering u uit uw bedrijfswagen lokken

© © lev dolgachov

Wie zijn of haar bedrijfswagen inlevert zou in de toekomst 200 tot 400 euro extra nettoloon krijgen. De regering laat hieromtrent een wettelijke regeling uitwerken. Op die manier wil men werknemers stimuleren om voor duurzamer vervoer te kiezen. Critici betwijfelen echter of deze maatregel het beoogde effect zal hebben.

evg

De regering besliste in oktober 2016 om een mobiliteitsbudget vrij te maken. Hiermee willen ze de overdaad aan bedrijfswagens en bijhorende files aanpakken. Concreet willen ze dit nu uitwerken door werknemers cash te geven als ze hun bedrijfsauto inleveren. De bedoeling is dat ze dit budget vervolgens zullen besteden aan duurzame vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer en de fiets. Werkgeversorganisaties betwijfelen echter dat werknemers hun extra loon hiervoor zullen gebruiken.

“Wie zegt dat de werknemer in dit voorstel het geld op een duurzame manier gaat gebruiken? Dit heeft nog maar weinig met mobiliteit of duurzaamheid te maken. De focus zou op mobiliteit moeten liggen. Voka is voorstander van een mobiliteitsbudget waarbij alle alternatieven even aantrekkelijk gemaakt worden als de bedrijfswagen,” aldus mobiliteitsexperte Goedele Sannen.

“Waarom geef je werknemers niet de mogelijkheid om naast de bedrijfswagen ook een treinabonnement te nemen? Daar gaan mensen misschien geen vijf dagen per week gebruik van maken, maar wel al twee of drie dagen. Zo kan je ook een oplossing bieden voor het fileprobleem,” stelt Sannen voor.

200 à 400 euro netto per maand

Sociaal secretariaat SD Worx moet nu berekenen welk nettobedrag maandelijks uitgekeerd kan worden. De eerste schattingen schommelen tussen de 200 en 400 euro per maand, al zal dat ook afhankelijk zijn van het type auto waar je in reed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen